Spremite zimnicu kao Putinova baba: Kiseli kupus po receptu starih ruskih domaćica, tajna je u jednom sastojku
Ako želite da u svoju zimnicu unesete dah ruske tradicije, miris doma i autentičnost jednog vremena koje je umelo da ceni jednostavnost, evo recepta koji vredi zabeležiti.
Ovaj drevni način pripreme zimnice preživeo je vekove i zahvaljujući rukama ruskih babuški koje su ga sačuvale kao porodično blago.
Recept za kiseli kupus koji se prenosi s kolena na koleno u srcu Rusije, nije samo ukusan, već veoma značajan za gastronomsku istoriju ovog područja.
Ono što ovaj tradicionalni recept izdvaja od uobičajenih jeste rotkvica. Taj neobični, ali ključni dodatak, unosi u klasičan ukus blagu pikantnost i osvežavajuću notu, čineći kiseli kupus ne samo zdravim, već i neočekivano aromatičnim.
Kažu da je baš ovako spremala zimnicu i baka jednog od najpoznatijih svetskih lidera Vladimira Putina, a ukus ovog kupusa nemoguće je zaboraviti.
Sastojci:
-1 kg svežeg kupusa
-1 šargarepa
-1 rotkvica
-1 do 1,5 kašika soli
-1 kašika šećera
-senf – po ukusu
-semenke kumina – po ukusu
Priprema:
Kupus sitno iseckajte, dok šargarepu i rotkvicu izrendajte na krupno rende. U velikoj posudi sjedinite povrće, pa dodajte so, šećer, senf i kumin. Rukama pažljivo izgnječite sve sastojke dok kupus ne pusti sopstveni sok – to je znak da fermentacija može da počne. Dobijenu smesu prebacite u prethodno sterilizovanu teglu, čvrsto sabijte i poklopite. Teglu ostavite na sobnoj temperaturi, najbolje na tamnijem mestu, i ostavite da stoji 5 do 7 dana. Povremeno promesite drvenom kašikom kako bi se proces ravnomerno odvijao. Kada fermentacija završi, dobićete kiseli kupus pun ukusa, lagane ljutine i prirodne svežine – baš onakav kakav bi pripremila svaka ruska baka, s ljubavlju i mudrošću vremena.