Biljke vam ne cvetaju? Ovaj prirodni rastvor će ih snabdeti vitaminom B, a one će bujati kao lude - Ne može jeftinije
Uz pomoć ovoga, svaka biljka će vam biti zahvalna, a i vi ćete uživati u rezultatima koji se lako postižu.
Kada pomislimo na lepo vreme, sunčane dane, leto koje je mnogima omiljeno godišnje doba, prva asocijacija nam je svakako uživanje, dobre vibracije i energija od koje sve vrca.
Takođe, jutra su neopisivo lepa, pogotovo kada se jutarnji čaj/kafa pije na lepo uređenom balkonu ili terasi. Neizostavna dekoracija su svakako i lepe biljke koje daju posebnu čar i notu. Da bi vaše biljke bujale, možete im pomoći uz rastvor koji se vrlo lako pravi kod kuće. Evo o čemu je reč.
Održavanje baštenskog i saksijskog bilja, često zahteva mnogo vremena, ali i novca za posebne preparate koji podstiču rast biljaka i štite ih od štetočina.
Međutim, ono što malo domaćica zna jeste da se vitamin B nalazi u većini proizvoda za negu sobnog i baštenskog cveća.
Budući da je svež pekarski kvasac odličan izvor vitamina B, iskoristite ga za pravljenje tečnosti za zalivanje vaših biljaka.
Potrebno je:
- 10 g svežeg kvasca
- kašičica šećera
- litar mlake vode
Priprema:
Kvasac rastopite u vodi, dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite tečnost da odstoji najmanje 2 sata, pa je sipajte u bocu sa prskalicom i njome zalijte sobne i spoljne biljke.
Ovaj rastvor koristite za zalivanje jednom u deset dana tokom proleća i leta, a dva puta mesečno u jesen i zimu.
Listovi će postati zeleniji, a cvetovi raskošniji i brojniji. Sličan efekat ima i tečnost u kojoj je preko noći odstajala kora od banane.
Kvasac podstiče rast, jača otpornost biljaka i sadrži mnoštvo korisnih supstanci poput vitamina B, minerala i aminokiselina koje jačaju koren i podstiču razvoj biljke. Kada se koristi kao prirodno đubrivo, kvasac deluje kao biostimulans – ubrzava razgradnju organskih materija u zemljištu, što povećava njegovu plodnost.
Jedan od važnijih efekata je i oslobađanje ugljen-dioksida tokom fermentacije, koji pospešuje fotosintezu i poboljšava usvajanje hranljivih materija. Kvasac takođe suzbija štetne mikroorganizme i smanjuje rizik od gljivičnih bolesti. Koristi se u obliku rastvora – pomešan sa vodom i ostavljen da fermentiše pre zalivanja.