Jelo koje miriše na more i sunce - recept dolazi iz Španije, ali je sve popularniji među mladima u Srbiji
Savršenstvo ne mora biti komplikovano. U tanjiru punom pečenih paprika, kap maslinovog ulja i mirisom juga Evrope, čeka vas zalogaj koji miriše na letovanje, čak i kad ste kod kuće.
Postoji nešto magično u jednostavnim jelima koja odišu karakterom. Ona koja nemaju stotine sastojaka, ali imaju dušu regiona iz kog dolaze. Upravo takva je andaluzijska salata od pečenih paprika – sočna, mirisna, sunčana. Baš kao Andaluzija sama.
U južnoj Španiji, ova salata se jede rashlađena, najčešće leti, u hladu maslinjaka ili uz čašu hladnog vina na popločanoj terasi. Ispod svoje jednostavne spoljašnosti, krije savršenu ravnotežu slatkog, kiselkastog i aromatičnog.
Savršena je kao prilog uz roštilj, ribu ili kao samostalan letnji obrok.
Recept za andaluzijsku salatu od pečenih paprika
Sastojci:
- 4–5 mesnatih crvenih paprika (rog ili babura)
- 1 manja crvena glavica luka, na tanke listiće
- 2–3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1–2 kašike belog vinskog sirćeta
- 1 čen belog luka (sitno seckan ili ceo, po želji)
- so po ukusu
- (opciono) tunjevina iz konzerve, crne masline, kuvano jaje
Priprema:
Ispecite paprike – u rerni na 220°C (oko 30–40 min) ili direktno na ringli, dok koža ne pocrni i paprike ne omekšaju.
Prebacite ih u kesu ili pokrijte posudu folijom da se napare – olakšaće ljuštenje.
Kada se ohlade, oljuštite ih, očistite od semenki i isecite na trake.
U činiji pomešajte paprike, luk, beli luk, pa dodajte so, sirće i maslinovo ulje.
Ostavite da odstoji u frižideru najmanje sat vremena, a idealno preko noći – tada je najukusnija.
Po želji dodajte tunjevinu, masline ili kuvano jaje pred serviranje.
Sa čime poslužiti?
Poslužite uz prepečen hleb, kozji sir i čašu rashlađenog suvog belog vina. Idealno za letnje večeri na terasi ili piknik u dvoje.