UKRASI NA SLAVSKOM KOLAČU IMAJU POSEBNO ZNAČENJE: Glavni natpis nosi moćnu poruku!
Donosimo vam i recept za posni slavski kolač, budući da je ovogodišnji Aranđelovdan posna slava.
Slavski kolač jedan je od najvažnijih običaja koji prate svaku krsnu slavu i predstavlja svečani hleb koji se tradicionalno mesi u okruglom obliku, najčešće u kalupu ili dubokoj šerpi.
Smatra se simbolom tela Isusa Hrista i prinošenja žrtve Bogu. Krst urezan na sredini podseća na Hristovo stradanje, dok vino koje domaćin preliva preko kolača nakon osvećenja označava Božji blagoslov i opranje grehova.
Na većini slavskih kolača nalaze se slova IS HS NI KA. Ona potiču iz grčkog jezika i znače Isus Hristos pobeđuje, a najčešće se utiskuju drvenim pečatom koji se u mnogim domaćinstvima čuva kao porodična vrednost i prenosi kroz generacije.
Pored ove osnovne simbolike, ukrasi na kolaču često nose posebno značenje. Krst je izraz naše vere. Klasje, grožđe i razni plodovi predstavljaju blagostanje i želju za plodnom godinom. Bure vina simbolizuje izobilje. Knjiga je znak želje za uspehom u školi i učenju. Ptičice označavaju zdravlje i radost, dok cveće predstavlja lepotu, napredak i čistotu, posebno dece.
Ukrasne figure uglavnom se raspoređuju u četiri polja oko centralnog krsta, a u sam centar nekada stavljamo osvećeni bosiljak. Pre pečenja kolač se premaže mešavinom vode i ulja kako bi dobio lep sjaj, dok ukrasi ostaju svetliji da bi se jasnije istakli.
Testo za ukrase lako se priprema. Uglavnom mešamo brašno, gustin, vodu i malo soli sve dok ne dobijemo glatku masu od koje oblikujemo figure za kolač.
Recept za posni slavski kolač za Aranđelovdan
Pošto je Aranđelovdan ove godine posna slava, donosimo i recept za posni slavski kolač. Umesimo glatko testo od brašna, kisele vode, svežeg kvasca, šećera, soli i ulja. Kada testo naraste, delimo ga na dva dela. Jedan deo oblikujemo u pletenicu koju postavljamo uz ivicu okruglog pleha, a drugi deo stavljamo u sredinu. Pre pečenja kolač premažemo prokuvanim štirkom od vode i brašna. To mu daje lep sjaj, rumenu boju i pomaže da se ukrasi bolje zalepi.
Na ovaj način dobijamo mirisan, tradicionalan i svečan kolač koji na najbolji način predstavlja našu slavu i veru.