УКРАСИ НА СЛАВСКОМ КОЛАЧУ ИМАЈУ ПОСЕБНО ЗНАЧЕЊЕ: Главни натпис носи моћну поруку!
Доносимо вам и рецепт за посни славски колач, будући да је овогодишњи Аранђеловдан посна слава.
Славски колач један је од најважнијих обичаја који прате сваку крсну славу и представља свечани хлеб који се традиционално меси у округлом облику, најчешће у калупу или дубокој шерпи.
Сматра се симболом тела Исуса Христа и приношења жртве Богу. Крст урезан на средини подсећа на Христово страдање, док вино које домаћин прелива преко колача након освећења означава Божји благослов и опрање грехова.
На већини славских колача налазе се слова ИС ХС НИ КА. Она потичу из грчког језика и значе Исус Христос побеђује, а најчешће се утискују дрвеним печатом који се у многим домаћинствима чува као породична вредност и преноси кроз генерације.
Поред ове основне симболике, украси на колачу често носе посебно значење. Крст је израз наше вере. Класје, грожђе и разни плодови представљају благостање и жељу за плодном годином. Буре вина симболизује изобиље. Књига је знак жеље за успехом у школи и учењу. Птичице означавају здравље и радост, док цвеће представља лепоту, напредак и чистоту, посебно деце.
Украсне фигуре углавном се распоређују у четири поља око централног крста, а у сам центар некада стављамо освећени босиљак. Пре печења колач се премаже мешавином воде и уља како би добио леп сјај, док украси остају светлији да би се јасније истакли.
Тесто за украсе лако се припрема. Углавном мешамо брашно, густин, воду и мало соли све док не добијемо глатку масу од које обликујемо фигуре за колач.
Рецепт за посни славски колач за Аранђеловдан
Пошто је Аранђеловдан ове године посна слава, доносимо и рецепт за посни славски колач. Умесимо глатко тесто од брашна, киселе воде, свежег квасца, шећера, соли и уља. Када тесто нарасте, делимо га на два дела. Један део обликујемо у плетеницу коју постављамо уз ивицу округлог плеха, а други део стављамо у средину. Пре печења колач премажемо прокуваним штирком од воде и брашна. То му даје леп сјај, румену боју и помаже да се украси боље залепи.
На овај начин добијамо мирисан, традиционалан и свечан колач који на најбољи начин представља нашу славу и веру.