Ako volite ovo voće, pažljivo: Stručnjaci tvde da može naneti štetu vašoj jetri ukoliko ga ne jedete pravilno
Konzumacija ovog voća mora biti deo promišljene i izbalansirane ishrane.
Jetra, kao najveća žlezda u ljudskom telu i jedini unutrašnji organ sposoban za regeneraciju, ima ključnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja. Osim što je centralni organ za metabolizam, ona deluje kao prirodni filter, štiteći organizam od štetnih materija i toksina.
Upravo zbog njene izuzetne važnosti, negovanje zdravlja jetre predstavlja jedan od temelja dugoročnog očuvanja vitalnosti. Međutim, kada je reč o ishrani i uticaju pojedinih namirnica na jetru, često se javlja niz zabluda koje mogu dovesti do neželjenih posledica.
Jedna od takvih uvreženih pretpostavki odnosi se na jabuke, voće koje se često percipira kao univerzalno korisno za zdravlje.
Iako su jabuke bogat izvor vlakana, vitamina i antioksidanasa, njihov uticaj na jetru ne treba posmatrati isključivo kroz prizmu koristi. Nutricionisti upozoravaju da prekomeran unos ovog voća, naročito zbog visokog sadržaja fruktoze, može predstavljati rizik za razvoj nealkoholne masne bolesti jetre.
Nutricionistkinja Eli Kriger pojašnjava da jabuke, za razliku od nekih drugih voćki, poput kajsija koje sadrže više glukoze, imaju izraženo visok udeo fruktoze, šećera koji se metaboliše isključivo u jetri. Kada se konzumira u većim količinama, fruktoza najpre puni zalihe glikogena u jetri, a svaki višak se potom pretvara u mast. Upravo taj proces predstavlja temeljni mehanizam razvoja masne jetre kod osoba koje, uprkos zdravoj ishrani, unose previše fruktoze iz voća.
Da bi se taj negativan efekat ublažio, Kriger savetuje da se jabuke konzumiraju u jutarnjim satima, kada je metabolizam najaktivniji, i u umerenim količinama.
Takođe, preporučuje se da se voće kombinuje s namirnicama bogatim proteinima, jer proteini pomažu u stabilizaciji šećera u krvi i smanjuju rizik od preopterećenja jetre.