BAKINA LENJA PITA vraća u detinjstvo - starinska poslastica koja iznova osvaja trbuhe, recept nikad lakši
Topi se u ustima, a uz čašu mleka je savršena užina.
Postoje kolači koji nose poseban miris prošlih vremena, a jedan od njih je i bakina lenja pita. Ova jednostavna, a neodoljiva poslastica vekovima se sprema u domaćinstvima i nezaobilazan je deo tradicionalnih kuhinja širom Balkana. Njena popularnost leži u savršenom spoju mekanog, prhkog testa i sočnog voćnog fila, najčešće od jabuka.
Iako je njen naziv asocira na brz i jednostavan recept, svaka domaćica zna da prava tajna uspeha leži u pažljivo odabranim sastojcima i strpljivom pripremanju testa. Evo kako da napravite savršenu lenju pitu, baš onakvu kakvu su pravile naše bake.
Sastojci
Za testo:
500 g brašna
200 g maslaca ili masti
150 g šećera
2 jaja
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica praška za pecivo
100 ml mleka
Za fil:
1 kg jabuka
100 g šećera (ili po ukusu)
1 kašičica cimeta
Sok od pola limuna
Priprema
1. Priprema testa
U većoj posudi sjedinite brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte hladan maslac ili mast iseckanu na kockice. Prstima utrljajte masnoću u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaja i mleko, pa umesite glatko testo. Oblikujte ga u kuglu, podelite na dva jednaka dela i ostavite u frižideru da odmori najmanje 30 minuta.
2. Priprema fila
Jabuke oljuštite i narendajte, zatim ih pomešajte sa šećerom, cimetom i limunovim sokom. Kratko ih prodinstajte na laganoj vatri dok ne omekšaju i ne puste sok. Ostavite fil da se prohladi.
3. Slaganje pite
Rernu zagrejte na 180°C. Prvi deo testa razvaljajte i pažljivo prebacite u podmazan pleh, tako da prekrije dno. Ravnomerno rasporedite fil od jabuka, a zatim preko njega postavite drugu polovinu razvaljanog testa. Viljuškom lagano izbockajte gornji sloj testa kako bi se ravnomerno ispekao.
4. Pečenje i serviranje
Pitu pecite oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Kada se ohladi, pospite je prah šećerom i poslužite u kockama uz šolju čaja ili kafe.
Ono što ovu pitu čini posebnom jeste njena jednostavnost, a opet bogat ukus i miris koji budi uspomene. Svaka baka ima svoju malu tajnu – neko dodaje rendanu koru limuna u testo, neko malo ruma u fil, ali jedno je sigurno: lenja pita je klasik koji nikada ne izlazi iz mode.