Skip to main content
devojka

BOJA SEKRETA OTKRIVA DA LI STE ZDRAVI! Ako je bela u redu ste, ako je RUŽIČASTA ODMAH se javite LEKARU

Foto: Profimedia
Promena boje sekreta je često prvi znak infekcije ili slično

Vaginalni sekret nije ništa zbog čega bi trebala da vas bude sramota, bez obzira na to koliko se neobično čini. Od ružičaste do žute, zelene i bele, tečnost vagine može biti signal za ono što se događa unutra.

Većinu vremena, čista ili bela supstanca je bezopasna. Ali druge konzistencije, boje i mirisi mogu naručiti put do GP-a. Neobičan sekret može biti lako liječiva i uobičajena infekcija, kao što je bakterijska vaginoza ili drozd, otkrio je doktor.

Omiljeni modni dodaci nikada nisu bili tako primamljivi! Pogledajte naš izbor najlepših torbica!

Omiljeni modni dodaci nikada nisu bili tako primamljivi! Pogledajte naš izbor najlepših torbica!

MERMER, ZLATO I PERJE: Jelena Karleuša POKAZALA novu VILU, ovde će živeti sa porodicom (FOTO)

MERMER, ZLATO I PERJE: Jelena Karleuša POKAZALA novu VILU, ovde će živeti sa porodicom (FOTO)

Ali u drugim slučajevima, neuobičajen sekret može biti osnovni znak raka grlića materice ili čak i trudnoće.

Dr Kathrin Basford, GP u Londonu iz online apoteke Zava, komentarisala je šta različite boje vaginalnog sekreta govore o vašem zdravlju.

Ona je za MailOnline izjavila: „Telo svake žene je drugačije. Dakle, lakši, ali ne i neprijatan mirisni sekret mogao bi biti normalan za neke žene u različito vreme menstrualnog ciklusa. Međutim, ako sekret postane smrdljiv ili sumnjivog mirisa, onda nešto može biti pogrešno.

Riblji miris može biti jedan od najvećih indikatora infekcije, posebno bakterijske vaginoze ili polno prenosivih infekcija, uključujući gonoreju i klamidiju.

vagina
vagina
Foto: Profimedia

"Važno je da žene slušaju kada im telo razgovara, tako da ako postoji primetna razlika u mirisu njihovog vaginalnog sekreta, sledeći korak bi bio da potražite medicinsku pomoć."

Promena boje sekreta je često prvi znak infekcije ili slično.

Ali postoje i drugi simptomi na koje treba paziti i koji mogu da pomognu da se shvati ozbiljnost promene.

Dok je beli sekret zdrav u većini slučajeva, ako je oblačno i gusto, to bi mogla biti infekcija, obično uparena s oticanjem, svrabom i bolnim seksom ako je u pitanju drozd. Infekcije kvasca, koje uključuju i bakterijsku vaginozu, karakterističnu po sivom, ribljem mirisu, vrlo su česte kod žena. Mogu se lečiti lekovima bez recepta ili antibioticima koje je propisao lekar.

Zeleni ili žuti sekret, bilo ribljeg ili lošeg mirisa, često je prvi znak polno prenosivih infekcija, trichomaniasis i chlamidia, koji mogu dovesti do komplikacija ako se ne leče brzo.

Crveni sekret, iako pretežno krv iz menstruacije, može biti znak infekcije ili čak rak kada su prisutni i drugi simptomi. Bol u karlici, zapaljenje, krvarenje između perioda ili nakon seksa mogu ukazati na infekciju grlića materice, polipi ili SPI.

Isto važi i za crvenkastu ili svetlo smeđu tečnost, mada ovo može biti uočavanje između perioda. U najgorem slučaju, dijagnoza endometrijalnog ili raka grlića materice može pratiti otkriće crvenog ili smeđeg sekreta.

Najčešći simptom raka materice, uključujući endometrijski ili materični i rak grlića materice je vaginalno krvarenje koje je neuobičajeno za ženu. Važno je da prisustvujete skriningu grlića materice.

Testom razmazivanja detektuju se abnormalne ćelije na grliću materice, a to je ulaz u matericu iz vagine. Uklanjanje ovih ćelija može da spreči rak grlića materice. Većina rezultata testa vraća se jasno, međutim, jedna od 20 žena pokazuje abnormalne promene u ćelijama njihovog cerviksa. U nekim slučajevima, one moraju biti uklonjene ili mogu postati kancerogene.

Rak grlića materice najčešće pogađa seksualno aktivne žene starosti između 30 i 45 godina.

U januaru 2018, žene su na društvenim medijima delile selfije sa premazanim ružem za podizanje svesti o važnosti testiranja za rak grlića materice u kampanji koju je započeo Jo-ov Trust za rak grlića materice.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd