SLUŽE SE RASHLAĐENE
Evo kako se prave popularne URMAŠICE - Spoj savršeno HRSKAVOG TESTA i preliva od limuna je praznik za sladokusce
Aroma limuna koji se dodaje u preliv u potpunosti menja ukus i čini ga nezaboravnim.
Urmašice su savršena poslastica za popodnevno porodično okupljanje, spoj prhkog testa i sočnog preliva sa limunom i šećerom će vas oduševiti.
Za testo:
2 jajeta
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
1 kesica praška za pecivo
po potrebi brašna
Za preliv:
7 šoljica šećera
7 šoljica vode
1 kesica vanil šećera
1 limun
Postupak
U činiji umutiti varjačom ili žicom jaja sa šećerom. Kad se sjedine dodati ulje pa mutiti i dalje dok masa ne postane izjednacena i glatka. Zatim polako dodavati brašno sa praškom za pecivo, a onda ga i rukom mesiti dok se ne dobije glatko testo ni tvrdo ni meko. Količina brašna zavisi od veličine jaja, ali otprilike je to oko 400-450 g.
Od testa uzimati malo mase pa dlanovima oblikovati kuglice pa od njih duguljaste forme - valjke koje pritisnete na rende da urmašice dobiju karakterističnu šaru. Testo se pritiska na izbočenu stranu rendeta koja služi da se renda ren. Urmašice ređati u tanko podmazanu tepsiju ili pleh.
Urmašice peći 20 minuta na 180-200'C dok ne porumene.
Dok se peku urmasice kuvati preliv od vode i oba šećera uz limun isečen na kolutove. Preliv ne treba da bude suvise gust. Kad se izvade urmašice preliti ih prelivom. Okrenuti ih posle par minuta i na drugu stranu da lepo upiju tečnost.
Poželjno je da se dobro ohlade i upiju preliv kako bi bile mekane i sočne. Naravno što duže stoje lepše su. Idealno je napraviti ih uveče pa kad prenoće služiti ih. Leti ih kad se ohlade na sobnoj temperaturi staviti ih u frižider.