Gastroenterološkinja upozorava: Kafu nikada ne konzumirajte u kombinaciji sa OVIM - prekinite da uništavate svoj želudac
Pravilna konzumacija omiljenog napitka, uz pažljiv izbor namirnica i vreme kada se pije, ključ je za očuvanje zdravlja
Ispijanje kafe većini ljudi predstavlja nezaobilazan deo jutarnje rutine bez koje dan mnogima ne može započeti.
I dok naučna zajednica već decenijama raspravlja o uticaju kofeina na ljudsko zdravlje, jedno mišljenje među stručnjacima je gotovo jednoglasno. Oni ističu da način na koji se kafa konzumira ima ključnu ulogu u tome da li će biti korisna ili štetna.
Gastroenterološkinja i nutricionistkinja Nuria Dianova posebno upozorava na dve česte, a potencijalno problematične kombinacije:
– Najgora kombinacija je kafa s čokoladom ili alkoholom – ističe dr Dianova.
Naime, kada se kafa kombinuje sa čokoladom ili alkoholom, dolazi do opuštanja donjeg ezofagealnog sfinktera – mišića koji sprečava vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak. Posledica toga može biti osećaj gorušice, peckanja, pa i povratak kiseline iz želuca u jednjak.
Iako se simptomi poput nelagodnosti možda ne javljaju odmah, dugoročna konzumacija ovih kombinacija može dovesti do upale jednjaka, upozorava stručnjakinja.
Pored toga, Dianova savetuje da se kafa ne pije na prazan stomak, jer to dodatno može iritirati digestivni trakt. Nakon konzumacije, preporučuje se popiti čašu vode kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti, budući da kafa ima blago diuretsko dejstvo.