Гастроентеролошкиња упозорава: Кафу никада не конзумирајте у комбинацији са ОВИМ - прекините да уништавате свој желудац
Правилна конзумација омиљеног напитка, уз пажљив избор намирница и време када се пије, кључ је за очување здравља
Испијање кафе већини људи представља незаобилазан део јутарње рутине без које дан многима не може започети.
И док научна заједница већ деценијама расправља о утицају кофеина на људско здравље, једно мишљење међу стручњацима је готово једногласно. Они истичу да начин на који се кафа конзумира има кључну улогу у томе да ли ће бити корисна или штетна.
Гастроентеролошкиња и нутриционисткиња Нуриа Дианова посебно упозорава на две честе, а потенцијално проблематичне комбинације:
– Најгора комбинација је кафа с чоколадом или алкохолом – истиче др Дианова.
Наиме, када се кафа комбинује са чоколадом или алкохолом, долази до опуштања доњег езофагеалног сфинктера – мишића који спречава враћање желудачног садржаја у једњак. Последица тога може бити осећај горушице, пецкања, па и повратак киселине из желуца у једњак.
Иако се симптоми попут нелагодности можда не јављају одмах, дугорочна конзумација ових комбинација може довести до упале једњака, упозорава стручњакиња.
Поред тога, Дианова саветује да се кафа не пије на празан стомак, јер то додатно може иритирати дигестивни тракт. Након конзумације, препоручује се попити чашу воде како би се надокнадио губитак течности, будући да кафа има благо диуретско дејство.