Grilijaš OBLANDE su klasik bez kog nema slavske trpeze - Fil od karamelizovanog šećera i lešnika koji KRCKA i TOPI SE u ustima, savršena poslastica za Đurđevdan
Kombinacija krckavog karamelizovanog šećera sa lešnicima i oblandama je savršena i ne postoji osoba koja će odbiti.
Grilijaš oblande su pravi hit na slavama i okupljanjima, jer ne samo da su ukusne, već i savršeno hrskave! Ove poslastice mogu da se pripreme i u verziji za posne i za mrsne slave, što ih čini idealnim izborom za sve generacije. Njihova jednostavna priprema i bogatstvo ukusa garantuju da će nestati sa stola brzinom svetlosti.
Obavezno ih isprobajte za Đurđevdan i upotpunite slavsku trpezu.
![]()
Sastojci:
- 200 g šećera
- 100 g lešnika
- 10 oblandi
- 200 g margarina
Za fil:
- 200 g šećera u prahu
- 200 ml vode
- 1 kesica vanilin-šećera
- 100 g mlevenih oraha ili lešnika
Priprema:
Za početak, pripremite hrskavi karamel. U šerpu stavite 200 g šećera i pržite ga na srednjoj temperaturi dok ne dobije zlatno smeđu boju. Pazite da ne zagori, jer bi to moglo pokvariti ukus. Kada se šećer karamelizovao, dodajte lešnike i brzo promešajte. Smestu prelijte na oblande koje ste prethodno postavili na ravnu površinu. Ostavite da se ohladi i stegne.
Dok se karamel hladi, pripremite fil. U drugoj šerpi, pomešajte 200 ml vode, 200 g šećera u prahu i vanilin-šećer. Kuvajte na srednjoj temperaturi, stalno mešajući, dok se smesa ne zgusne. Kada je fil gotov, dodajte mlevene orahe ili lešnike i dobro promešajte.
Kada se karamel potpuno ohladi, na njega stavite još jednu oblandu, a zatim prelijte pripremljenim filom. Na vrh stavite poslednju oblandu i lagano pritisnite. Ostavite da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.
Kada se sve dobro ohladi, secite oblande na kocke ili pravougaonike i servirajte. Grilijac oblande su savršene za svaku priliku – bilo da slavite rođendan, godišnjicu ili neku drugu posebnu priliku. Njihova hrskavost i slatkoća oduševiće sve prisutne, a miris domaćeg kolača će učiniti da se svi osećaju dobrodošlo.
Grilijaš oblande su pravi klasik koji će obradovati svaku generaciju, a njihova priprema je idealan način da pokažete ljubav prema tradiciji i slatkim trenucima provedenim sa porodicom i prijateljima. Uživajte u svakoj kockici!