Грилијаш ОБЛАНДЕ су класик без ког нема славске трпезе - Фил од карамелизованог шећера и лешника који КРЦКА и ТОПИ СЕ у устима, савршена посластица за Ђурђевдан
Комбинација крцкавог карамелизованог шећера са лешницима и обландама је савршена и не постоји особа која ће одбити.
Грилијаш обланде су прави хит на славама и окупљањима, јер не само да су укусне, већ и савршено хрскаве! Ове посластице могу да се припреме и у верзији за посне и за мрсне славе, што их чини идеалним избором за све генерације. Њихова једноставна припрема и богатство укуса гарантују да ће нестати са стола брзином светлости.
Обавезно их испробајте за Ђурђевдан и употпуните славску трпезу.
![]()
Састојци:
- 200 г шећера
- 100 г лешника
- 10 обланди
- 200 г маргарина
За фил:
- 200 г шећера у праху
- 200 мл воде
- 1 кесица ванилин-шећера
- 100 г млевених ораха или лешника
Припрема:
За почетак, припремите хрскави карамел. У шерпу ставите 200 г шећера и пржите га на средњој температури док не добије златно смеђу боју. Пазите да не загори, јер би то могло покварити укус. Када се шећер карамелизовао, додајте лешнике и брзо промешајте. Сместу прелијте на обланде које сте претходно поставили на равну површину. Оставите да се охлади и стегне.
Док се карамел хлади, припремите фил. У другој шерпи, помешајте 200 мл воде, 200 г шећера у праху и ванилин-шећер. Кувајте на средњој температури, стално мешајући, док се смеса не згусне. Када је фил готов, додајте млевене орахе или лешнике и добро промешајте.
Када се карамел потпуно охлади, на њега ставите још једну обланду, а затим прелијте припремљеним филом. На врх ставите последњу обланду и лагано притисните. Оставите да се охлади и стегне, најбоље преко ноћи.
Када се све добро охлади, сеците обланде на коцке или правоугаонике и сервирајте. Грилијац обланде су савршене за сваку прилику – било да славите рођендан, годишњицу или неку другу посебну прилику. Њихова хрскавост и слаткоћа одушевиће све присутне, а мирис домаћег колача ће учинити да се сви осећају добродошло.
Грилијаш обланде су прави класик који ће обрадовати сваку генерацију, а њихова припрема је идеалан начин да покажете љубав према традицији и слатким тренуцима проведеним са породицом и пријатељима. Уживајте у свакој коцкици!