clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Hrana za hormonalni balans: Salata od crvenog krompira koja pomaže štitnoj žlezdi (RECEPT)

07.03.2018. 08:30
Piše:
Srbija Danas
salata od krompira
salata od krompira / Izvor: Profimedia
Zdravlje nema cenu.

Hipotireoza i hipertireoza su najčešći su poremećaji štitnje žlezde, a obe ih je iskusila Magdalena Zelaki,
certifikovanitrener holističkog zdravlja i osnivač stranice "Hormones Balance".

HORMONSKI DISBALANS: Evo šta se sve kod žene menja pod uticajem određenog hormona

Magdalena je prvo obolela od Gravesove bolesti (autoimunog poremećaja koji prouzrokuje hipertireozu), a sedam godina kasnije dijagnostifikovana joj je Hašimotova bolest (autoimuni poremećaj koji prouzrokuje hipotireozu). Pre šest godina otkrili su joj je da ima visoki estrogen i toksičnost teškim metalima. 

crveni krompir
crveni krompir / Izvor: Profimedia

Nakon što joj klasična medicina nije pomogla, Magdalena je krenula sama da istražuje mogućnosti izlečenja, pa je shvatila da je ključ ozdravljenja u obnovi probavnog sistema, ravnoteži nivoa šećera, detoksikaciji jetre i emocionalnom zadovoljstvu, poput ljubavi prema samom sebi.

NEDOSTATAK OVOG MINERALA JE OPASAN: Pogađa uglavnom žene i može da izazove RAK DOJKE!

Zbog promena koje je učinila Magdalena se, kako kaže, danas u četrdesetim oseća bolje nego u dvadesetima.

Osmislila je recepte koji pre svega pomažu kod Hašimotove bolesti i usporenog rada štitne žlezde, a među njima je i kremasta salata od krompira koja kombinuje probiotike i prebiotike.

NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Zbog ovoga bi urme trebale da budu češće u tvom jelovniku

Probiotici su kulture bakterija koje su zdrave za normalnu crevnu funkciju i često sprečavaju štetne bakterije da prouzrokuju bolest. Prebiotici su hranjive supstance koje bakterije upotrebljavaju za rast i razmnožavanje, a u njih spadaju prehrambena vlakna i ugljeni hidrati koji se ne razgrađuju u gornjem delu creva,pa dospevaju u debelo crevo gde se nalazi većina bakterija.

slanina
slanina / Izvor: Profimedia

Kako kaže Magdalena, ova salata puna je hrane koja isceljuje. Pre svega, hladan krumpir bogat je otpornim skrobom koji je prebiotik, odnosno hrana za dobru bakteriju. Otporni skrob pomaže dobroj bakteriji da se nastani u crevima i ostane tu što dulže i bude efektivna. Recept sadrži namirnice bogate probioticima poput kiselog kupusa. Po želji, kiseli kupus možete da zameniti sa lakto-fermentisanim krastavcima, dakle onima koji nisu fermentisani u sirćetu.

I OTROV I LEK: Spanać nikako ne spremajte na ovaj način!

Za pripremu kremaste salate od krompira potrebno vam je 20 minuta, a vreme kuvanja je 45 minuta, dakle sveukupno malo više od sat vremena. Količina salate u ovom receptu dovoljna je za 8 do 10 porcija.

Sastojci:

  • 1 kg crvenih krompira, isečeni na četvrtinu
  • 1 kašika morske soli
  • 4 trakice lista slanine
  • 100 grama kiselog kupusa (lakto-fermentiranog, ne u octu), isečenog
  • 2 kašike senfa
  • 30 grama isečenog mladog luka
  • 100 grama majoneze
  • 30 grama rasola od kiselog kupusa ili 2 lašike jabukovog sirćeta

kiseli kupus
kiseli kupus / Izvor: Profimedia

Postupak:

  • Zagrejati rernu na 175 stepeni 
  • Krompire u kori kuvajte u slanoj vodi 45 minuta ili dok ne postanu mekani
  • Slaninu pecite 45 minuta ili dok ne dobije lepu smeđu boju
  • Prospite vodu u kojoj se kuvao krompir i pustite ih da se ohlade
  • Isecite krompir na kockice veličine jeda centimetar
  • Krompiru dodajte sve ostale sastojke i lagano promešajte.

 

Piše:
Srbija Danas
07.03.2018. 08:30