Jaja jesu dobra za organizam, ali je ovaj način pripreme nezdrav - Ne škodite svom telu i izbegnite ovakvu pripremu
Jaja su riznica proteina i jedna od najboljih i najzdravijih kompletnih namirnica. Međutim, nisu zdrava u svakom obliku.
Jaja su bogata vitaminima A, D i E, gvožđem, holinom, cinkom, folnom kiselinom. Jačaju kosti, zube, oči, kožu i dovode u savršen balans celokupni organizam. Zdravim osobama savetuje se konzumacija 2 do 6 jaja nedeljno. Jedno jaje sadrži oko 7 grama proteina.
Jedna su od najboljih namirnica, s tim da je bitan i način njihove pripreme. Ne savetuje se prženje jaja, na ulju ili svinjskoj masti, na masnoćama uopšte, jer onda i ne konzumiramo ništa masno, nego raspadne produkte tih masnoća. Samu namirnicu najmanje ćemo oštetiti ako je barimo u vodi.
Ipak, lekari ne savetuju ni tvrdo kuvano jaje. Ironično, pošto baš takva pripremamo za Vaskrs.
Ona se, kako tvrde, najsporije vare i samim tim otežavaju proces prolaska kroz creva. Mogu izazvati nadutost, gasove i neželjene bolove u donjem delu stomaka.
S druge strane, živo jaje direktno popijeno iz ljuske smatra se najzdravijim. Međutim, ne može se cela farma zaštiti od bakterija, pa se ovakva konzumacija ipak ne preporučuje. Na ovaj način se, između ostalog, može dobiti salmonela.
Srbija Danas/Eklinika/Prenela S.P.