Јаја јесу добра за организам, али је овај начин припреме нездрав - Не шкодите свом телу и избегните овакву припрему
Јаја су ризница протеина и једна од најбољих и најздравијих комплетних намирница. Међутим, нису здрава у сваком облику.
Јаја су богата витаминима А, Д и Е, гвожђем, холином, цинком, фолном киселином. Јачају кости, зубе, очи, кожу и доводе у савршен баланс целокупни организам. Здравим особама саветује се конзумација 2 до 6 јаја недељно. Једно јаје садржи око 7 грама протеина.
Једна су од најбољих намирница, с тим да је битан и начин њихове припреме. Не саветује се пржење јаја, на уљу или свињској масти, на масноћама уопште, јер онда и не конзумирамо ништа масно, него распадне продукте тих масноћа. Саму намирницу најмање ћемо оштетити ако је баримо у води.
Ипак, лекари не саветују ни тврдо кувано јаје. Иронично, пошто баш таква припремамо за Васкрс.
Она се, како тврде, најспорије варе и самим тим отежавају процес проласка кроз црева. Могу изазвати надутост, гасове и нежељене болове у доњем делу стомака.
С друге стране, живо јаје директно попијено из љуске сматра се најздравијим. Међутим, не може се цела фарма заштити од бактерија, па се оваква конзумација ипак не препоручује. На овај начин се, између осталог, може добити салмонела.
Србија Данас/Еклиника/Пренела С.П.