Koje boje je žumance? Dobro pogledajte nijansu jer ona može otkriti koliko je zdravo ono što konzumirate
Verovali ili ne, po nijansi žumanceta moguće je zaključiti koliko je koje jaje zdravo.
Jaja su izuzetno prisutna na jelovniku srpskih porodica. Izvor su proteina i dobro utiču na funkcionisanje organizma.
Odlučili se za kajganu, jaja na oko ili drugi oblik pripreme, možemo primetiti neistovetnu boju žumanaca. Jeste li se ikada zapitali zašto je tako?
Neki kažu da izrazito narandžasta boja žumanceta govori o zdravlju kokoške koja je snela jaje. Smatra se da što je žumance tamnije, okruglo i zategnuto, to je kokoška bila zdravija i verovatno se hranila napolju u prirodnim uslovima.
Bezbojno žumance, veruje se, da znači da kokoška nije imala najzdravije uslove života, piše Krstarica.
Prava istina je da boja ukazuje na ono čime se kokoška najviše hranila nošenja jaja. Tako meko žuto žumance ukazuje na veliki unos pšenice, dok kukuruz daje tamniju nijansu.
Nije naučno dokazano da je boja nužno pokazatelj kvaliteta jaja, ali se možete voditi nezvaničnom medicinom i konzumirati ona tamnije nijanse.