LENJA PITA sa jabukama je slatki klasik koji svako može da napravi - Od jeftinih sastojaka i brzom pripremom savršena je poslastica za svaki dan
Pravi se lako, a sastojci su jeftini, uživaćete u svakom zalogaju.
Postoji taj jedan miris koji vraća u detinjstvo brže nego bilo koja slika, pesma ili rečenica. To je miris sveže pečenih jabuka, cimeta i mekanog domaćeg testa – miris lenje pite. Ova starinska poslastica nije samo kolač, to je uspomena, uteha i osećaj doma, upakovan u jednostavne sastojke koje svi imamo u kući.
Danas vam donosimo recept koji ne zahteva nikakve kulinarske veštine – samo malo dobre volje i ljubavi. Lenja pita kakvu su pravile naše bake, ali s malim prečicama koje štede vreme, bez da se izgubi i trunku tog starinskog ukusa.
Potrebno je
Za testo:
3 jaja
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
1 čaša šećera
2 čaše brašna
1 kesica praška za pecivo
Za fil
1 kg rendanih jabuka
2 kašike ulja
1 kesica burbon vanilin šećera
pola kesice cimeta
šećer po želji
3 kašike griza
prah šećer
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite penasto jaja sa šećerom. Sipajte ulje i jogurt pa ponovo umutite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa sjedinite dok ne dobijete mekano testo. Rendane jabuke prodinstajte u šerpici na ulju, pa dodajte šećere i cimet. Umešajte i 3 kašike griza. Polovinu testa stavite u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Izvadite i nanesite fil pa prekrijte drugom polovinom testa. Pecite još 40 minuta. Čačkalicom proverite da li je lenja pita pečena. Ostavite da se ohladi, pa secite na kocke. Pospite obilno sa prah šećerom. Prijatno!