Najfinije krofne iz kuhinje velike Mire Banjac: Receptura glumice besprekorna - Dom će vam zamirisati na detinjstvo
Mira Banjac ovim receptom ne nudi samo poslasticu – već mrvicu svog sveta, uspomena i jednostavnih radosti. Njene krofne nisu samo ukusne; one podsećaju na vrednosti koje smo možda zaboravili – strpljenje, posvećenost, i ljubav u svakom zalogaju.
Mira Banjac – ime koje već decenijama zrači toplinom, dostojanstvom i glumačkom veličinom – ostavila je neizbrisiv trag na domaćoj pozorišnoj i filmskoj sceni. Njena karijera traje duže od šest decenija, a ono što publiku jednako fascinira kao i njene uloge jeste Mirina skromnost, neposrednost i iskrena ljubav prema životu, ljudima i – kuhinji.
Osim što je izuzetna umetnica, Mira je i prava domaćica. Njena kuhinja odiše dušom, tradicijom i mirisima prošlih vremena. U njoj se ne eksperimentiše sa trendovima, već se čuva ono što vekovima greje doma i okuplja ljude – dobro, starinsko jelo, spremljeno s pažnjom. Među brojnim receptima koje neguje, jedan se izdvaja kao apsolutni favorit – njene čuvene domaće krofne.
Krofne koje vraćaju osmeh i prizivaju uspomene
Kako je više puta isticala u razgovorima s kolegama i prijateljima, ovaj recept pripada njenoj porodici već generacijama. U pitanju su jednostavne, vazdušaste krofne koje osvajaju već na prvi zalogaj. Mira ih često pravi u posebnim prilikama, ali i kad samo poželi da razveseli goste ili podseti sebe na mirise iz detinjstva.
Recept za krofne Mire Banjac
Potrebni sastojci:
500 g brašna
3,5 dl mleka
3 žumanceta
60 g šećera
50 g maslaca
20 g svežeg (ili 10 g suvog) kvasca
rendana korica jednog limuna
prstohvat soli
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U mlako mleko dodajte šećer, so i izmrvljeni kvasac. Sve dobro promešajte i ostavite da odstoji desetak minuta na toplom, kako bi kvasac nadošao.
U posebnoj posudi umutite žumanca, omekšali maslac, preostali šećer i rendanu limunovu koricu dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte prosejano brašno i nadošlo mleko sa kvascem. Umesite testo mikserom s nastavcima za testo, dok ne postane elastično i ujednačeno.
Testo potom prebacite na blago pobrašnjenu površinu i još malo ga premesite rukama da postane potpuno glatko. Premažite veliku činiju sa malo ulja, stavite testo unutra, pokrijte čistom krpom i ostavite da raste na toplom mestu oko jedan sat – dok se ne udvostruči.
Kada testo naraste, pažljivo ga razvucite oklagijom na debljinu od oko 7 mm. Uz pomoć čaše ili modle vadite oblike krofni, poređajte ih na pobrašnjenu površinu, pokrijte i ostavite da odstoje još 20 minuta.
U širokoj posudi zagrejte veću količinu ulja na umerenoj temperaturi. Krofne spuštajte u ulje gornjom stranom nadole – tako će biti pravilno i lepo pečene. Pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane, vadeći ih na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.
Na kraju ih obilno pospite šećerom u prahu i – uživajte!