Најфиније крофне из кухиње велике Мире Бањац: Рецептура глумице беспрекорна - Дом ће вам замирисати на детињство
Мира Бањац овим рецептом не нуди само посластицу – већ мрвицу свог света, успомена и једноставних радости. Њене крофне нису само укусне; оне подсећају на вредности које смо можда заборавили – стрпљење, посвећеност, и љубав у сваком залогају.
Мира Бањац – име које већ деценијама зрачи топлином, достојанством и глумачком величином – оставила је неизбрисив траг на домаћој позоришној и филмској сцени. Њена каријера траје дуже од шест деценија, а оно што публику једнако фасцинира као и њене улоге јесте Мирина скромност, непосредност и искрена љубав према животу, људима и – кухињи.
Осим што је изузетна уметница, Мира је и права домаћица. Њена кухиња одише душом, традицијом и мирисима прошлих времена. У њој се не експериментише са трендовима, већ се чува оно што вековима греје дома и окупља људе – добро, старинско јело, спремљено с пажњом. Међу бројним рецептима које негује, један се издваја као апсолутни фаворит – њене чувене домаће крофне.
Крофне које враћају осмех и призивају успомене
Како је више пута истицала у разговорима с колегама и пријатељима, овај рецепт припада њеној породици већ генерацијама. У питању су једноставне, ваздушасте крофне које освајају већ на први залогај. Мира их често прави у посебним приликама, али и кад само пожели да развесели госте или подсети себе на мирисе из детињства.
Рецепт за крофне Мире Бањац
Потребни састојци:
500 г брашна
3,5 дл млека
3 жуманцета
60 г шећера
50 г маслаца
20 г свежег (или 10 г сувог) квасца
рендана корица једног лимуна
прстохват соли
уље за пржење
шећер у праху за посипање
Припрема:
У млако млеко додајте шећер, со и измрвљени квасац. Све добро промешајте и оставите да одстоји десетак минута на топлом, како би квасац надошао.
У посебној посуди умутите жуманца, омекшали маслац, преостали шећер и рендану лимунову корицу док не добијете глатку смесу. Додајте просејано брашно и надошло млеко са квасцем. Умесите тесто миксером с наставцима за тесто, док не постане еластично и уједначено.
Тесто потом пребаците на благо побрашњену површину и још мало га премесите рукама да постане потпуно глатко. Премажите велику чинију са мало уља, ставите тесто унутра, покријте чистом крпом и оставите да расте на топлом месту око један сат – док се не удвостручи.
Када тесто нарасте, пажљиво га развуците оклагијом на дебљину од око 7 mm. Уз помоћ чаше или модле вадите облике крофни, поређајте их на побрашњену површину, покријте и оставите да одстоје још 20 минута.
У широкој посуди загрејте већу количину уља на умереној температури. Крофне спуштајте у уље горњом страном надоле – тако ће бити правилно и лепо печене. Пржите их док не добију златну боју са обе стране, вадећи их на папирни убрус како би упио вишак масноће.
На крају их обилно поспите шећером у праху и – уживајте!