Најлепши и најмекши доручак спремите већ сутра ујутру за 5 минута: Вазудшасти и топли, а кућа ће вам мирисати на детињство
У сваком залогају осетићете богатство укуса бакине кухиње на којој смо сви одрастали.
У времену када модерна кухиња осваја свет необичним зачинима и егзотичним јелима, многи се радо враћају коренима и једноставним рецептима који буде најлепше успомене из детињства.
Један од таквих је и стари, проверени рецепт за домаће уштипке – златно-жуте, мекане и мирисне залогаје које су наше баке пржиле с лакоћом и љубављу.
Састојци који се увек нађу у кухињи
2 јаја
300 мл јогурта
1 прашак за пециво
прстохват соли
око 300 г брашна (по потреби више или мање)
уље за пржење
Припрема
У већој чинији умутити јаја виљушком, па додати јогурт и со.
Постепено додавати брашно помешано с прашком за пециво, док се не добије густа, али глатка смеса – гушћа него за палачинке, али ређа него за хлеб.
У дубокој тигању или шерпи загрејати уље на средњој температури. Кашиком вадити смесу и спуштати у врело уље.
Пржити са обе стране док не добију златно-смеђу боју. Вадити на папирне убрусе да упију вишак масноће.
Савети и сервирање
Уштипци су савршени у свим варијантама – слани уз сир, кајмак или павлаку, али и слатки уз џем, мед или шећер у праху. Могу бити доручак, ужина или вечера, а неретко су били и спас у „пет до дванаест“ кад гости ненајављено бану на врата.
Мирис свежих уштипака, помешан с топлином дома, враћа нас у време када се окупљало око стола, делила прича и смех, а једноставна јела стварала најлепше породичне тренутке. И зато – умутите смесу, загрејте уље и нека кухињом замирише детињство.