Poslastica našeg detinjstva - Recept za tortu SRNEĆA LEĐA, savršen spoj čokolade i oraha, idealna za slavsku trpezu
Ukusna poslastica koja su mnogi zaobravili.
Mnogi se sećaju torte srneća leđa, koju je obeležilo osamdesete i devedesete. Bila je izuzetno popularna poslastica, a dana se podsećamo recepta.
Evo šta će vam biti potrebno i kako se pravi.
Za koru:
- 6 belanaca
- 250 g šećera
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g čokolade za kuvanje (narendane)
- 50 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 6 žumanaca
- 150 g šećera
- 100 g čokolade za kuvanje
- 250 g maslaca
Za dekoraciju:
- 100 g čokolade za kuvanje (za glazuru)
- 2 kašike ulja
Priprema:
Priprema kore:
Umutite belanca u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer, muteći dok se ne dobije sjajna, čvrsta smesa.
U smesu lagano umešajte mlevene orahe, narendanu čokoladu, brašno i prašak za pecivo, koristeći špatulu kako bi smesa ostala vazdušasta.
Sipajte smesu u kalup za srneća leđa koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je kora pečena.
Ostavite koru da se potpuno ohladi, a zatim je pažljivo izvadite iz kalupa.
Priprema fila:
Umutite žumanca sa šećerom i kuvajte ih na pari dok se smesa ne zgusne. Dodajte čokoladu za kuvanje i mešajte dok se ne otopi i sjedini s kremom. Sklonite s pare i ostavite da se fil ohladi.
Umutite maslac i postepeno ga dodajte u ohlađeni fil, mešajući dok ne postane gladak i kremast.
Filovanje:
Ohlađenu koru pažljivo presecite po dužini na dva dela. Donju polovinu premažite filom, pa stavite gornju polovinu i premažite celu tortu preostalim filom.
Priprema glazure:
Otopite čokoladu s uljem na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Prelijte tortu glazurom i ravnomerno je rasporedite.
Hlađenje i serviranje:
Tortu ostavite u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći, da se stegne i ukusi sjedine. Secite je na tanke šnite i poslužite.
Saveti:
Za dodatnu aromu, možete u koru dodati prstohvat cimeta ili kašičicu ruma. Dekorišite je sitno seckanim orasima ili listićima bele čokolade.