Посластица нашег детињства - Рецепт за торту СРНЕЋА ЛЕЂА, савршен спој чоколаде и ораха, идеална за славску трпезу
Укусна посластица која су многи заобравили.
Многи се сећају торте срнећа леђа, коју је обележило осамдесете и деведесете. Била је изузетно популарна посластица, а дана се подсећамо рецепта.
Ево шта ће вам бити потребно и како се прави.
За кору:
- 6 беланаца
- 250 г шећера
- 150 г млевених ораха
- 100 г чоколаде за кување (нарендане)
- 50 г брашна
- 1 кашичица прашка за пециво
За фил:
- 6 жуманаца
- 150 г шећера
- 100 г чоколаде за кување
- 250 г маслаца
За декорацију:
- 100 г чоколаде за кување (за глазуру)
- 2 кашике уља
Припрема:
Припрема коре:
Умутите беланца у чврст снег. Постепено додајте шећер, мутећи док се не добије сјајна, чврста смеса.
У смесу лагано умешајте млевене орахе, нарендану чоколаду, брашно и прашак за пециво, користећи шпатулу како би смеса остала ваздушаста.
Сипајте смесу у калуп за срнећа леђа који сте претходно подмазали и посули брашном. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 30 минута. Проверите чачкалицом да ли је кора печена.
Оставите кору да се потпуно охлади, а затим је пажљиво извадите из калупа.
Припрема фила:
Умутите жуманца са шећером и кувајте их на пари док се смеса не згусне. Додајте чоколаду за кување и мешајте док се не отопи и сједини с кремом. Склоните с паре и оставите да се фил охлади.
Умутите маслац и постепено га додајте у охлађени фил, мешајући док не постане гладак и кремаст.
Филовање:
Охлађену кору пажљиво пресеците по дужини на два дела. Доњу половину премажите филом, па ставите горњу половину и премажите целу торту преосталим филом.
Припрема глазуре:
Отопите чоколаду с уљем на пари или у микроталасној пећници. Прелијте торту глазуром и равномерно је распоредите.
Хлађење и сервирање:
Торту оставите у фрижидеру неколико сати, најбоље преко ноћи, да се стегне и укуси сједине. Сеците је на танке шните и послужите.
Савети:
За додатну арому, можете у кору додати прстохват цимета или кашичицу рума. Декоришите је ситно сецканим орасима или листићима беле чоколаде.