Recept Marije Mikić za SOČNU BAKLAVU sa pomorandžama koja uspeva BAŠ SVIMA - Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Pevačica Marija Mikić poznata je po svom glasu, ali i po tome što obožava da kuva. Ovaj njen recept za neobičnu, mirisnu baklavu sa pomorandžom oduševljava i one koji nisu ljubitelji slatkog - jer je lagana, sočna i pravo osveženje! Idealan kolač za letnje dane, slave i praznike.
Ako volite tradicionalne poslastice, ali tražite nešto drugačije, baklava Marije Mikić će vas oboriti s nogu. Za razliku od klasičnih baklava koje se natapaju sirupom, ova verzija je bogata citrusnim notama pomorandže koje joj daju potpuno novu dimenziju ukusa i mirisa.
Marija kaže da ovaj recept često pravi za slavlja i okupljanja, jer nikada ne ostane ni jedan komad! Poseban trik je u tome što se pomorandža ne koristi samo u prelivu, već i u samom filu, što ovu baklavu čini neverovatno aromatičnom i osvežavajućom.
Dodajte u svoj notes ovaj recept – ne samo zato što ga pravi popularna pevačica, već zato što je jednostavan, brz, a rezultat je kao iz fine poslastičarnice.
Potrebno je
450 g kora za baklavu
200 g šećera
250 g kisele pavlake
200 ml ulja
4 jaja
2 vanilin šećera
rendana kora jedne pomorandže
Za sirup:
500 g šećera
300 ml ceđene pomorandže
300 ml vode
korica jedne pomorandže
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvojte prvo kore pa ih rasprostrite na poslužavnik da se suše. Od šećera, vode, ceđene pomorandže i korice pomorandže skuvajte sirup. Ostavite da se prohladi. Zasebno u posudi umutite jaja sa šećerom, pa dodajte koricu pomorandže, pavlaku, vanilin šećer i ulje. U tu smesu ubacite izdrobljene osušene kore. U podmazan pleh izlijte smesu. Pecite baklavu oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Vrelu baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite da dobro upije sirup i ohladi se pre služenja. Secite na kocke i služite.
Recept Grand Production/Praktična Žena