Recept za DOMAĆU BAJADERU - Kremasta poslastica obara sa nogu, ukusnija od kupovne, a OVAJ SASTOJAK je ključan
Kremast kolač probudiće sva čula.
25.02.2025.
10:31
Komentari (0)
Bajadera, bilo kupljena ili ručno pravljena, oduvek je visoko cenjena među poslastičarskim proizvodima. Uz ovaj recept probudićete stare uspomene i uneti novi miris u svoju kuhinju.
Sastojci:
- 160 ml vode
- 150 g šećera
- 200 g maslaca
- vanilin šećer
- 300 g mlevenog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g iseckane ili mlevene čokolade
Za preliv:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 40 g maslaca
- dve kašike ulja
Priprema:
Prokuvajte vodu, šećer i maslac. Skinite sa vatre, pa dodajte vanilin šećer i mleveni keks. Temeljno promešajte.
Smesi pridružite i orahe. Podelite je na dva dela, te u jedan deo dodajte iseckanu ili mlevenu čokoladu.
Kalup obložite papirom za pečenje, stavite smesu sa čokoladom i poravnajte. Potom dodajte svetliji deo i ravnomerno rasporedite.
Za preliv istopite čokoladu i maslac na ulju. Prelijte bajaderu. Ostavite da se dobro ohladi, pa izrežite. Prijatno!