PUNA POVRĆA
Recept za izlivenu KROMPIRUŠU na turski način - Može da bude mrsna i POSNA, određene sastojke je moguće menjati
Odličan predlog za bilo koji obrok, uz čašu jogurta ili čašu soka od paradajza ako postite biće odlično jelo.
Predstavoljamo vam recept za pitu krompirušu na turski način, koja nije posna, jer sadrži mleko i jaja. Međutim, ukoliko ne postite možete probati ovaj recept, predlog za bogati doručak.
Ukoliko želite posnu varijantu umesto mleka stavite tri pune čaše kisele vode, a jaja izbacite.
Evo šta je potrebno od sastojaka i kako se pravi.
Recept:
- 1 kg očišćenog kropira
- 2 crvene paprike
- 2 zelene papričice
- 6 struka mladog crnog luka
- 2 paradajza (oljuštenog)
- 4 do 5 jaja
- 1,5 čaša mleka(čaša od 200 ml)
- 1 čaša ulja
- 2,5 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 gr mrvljenog sira
- 1 kašičica bibera
- 2 kašičice soli
Priprema.
Krompir, praprike, mladi luk, paradajz iseckajte na sitne kockice. Pet komada jaja razbije u jednu posudu
Umutite ih žicom, dodajte dve kašičice soli, jednu i po čašu od 2 dl, mleka. Dodajte od 150 do 200 ml ulja, jedan prašak za pecivo, a zatim i sto grama sira (izbacujete u posnoj varijanti). Dodajte povrće koje ste prethodno naseckali, sve dobro sjedinite.
Zatim dodajte jednu do dve čaše brašna. Testo da bude gustine, malo gušće od testa za palačinke. Dodajte malo bibera i origana za aromu. Sjedinite sve i izlijte u tepsiju.
Kad izlijete u tepsiju (26cm) podmazanu poravnati i preko dodati 200 g narendanog kačkavalja (izbacite ako pravite posnu varijantu). Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 do 40 minuta, ali u međuvremenu smanjite temperaturu na 180 stepeni.
Detaljnije o receptu na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković.