Recept za PRELIVENU PITU sa višnjama - Poslastica kakvu niste probali, jednako hrskava i kremasta, a dodatak na kraju pravo je osveženje
Možete je služiti uz sladoled koji je savršen kontrast ovakvoj poslastici.
Predstavljamo vam recept za izuzetno hrskavu i sočnu u isto vreme, prelivenu pitu od višanja. Lisnate kore natapaju se u fil od vanile.
Evo kako se sprema i šta je od sastojaka potrebno.
Sastojci:
- 500 g gotovih kora
- 250 g putera ili margarina
- 150 do 200 g višanja
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 do 20 minuta. Da kore porumene.
Fil:
- 3 jaja
- 10 do 12 kašika šećera
- 2 kesice vanil šećera
- 1 puding od vanile
- 750 ml mleka
- 200 do 250 g višanja
Priprema
U posudu sipati otopljen margarin ili puter 250 grama. Jednu koru za pitu prelijte puterom, a zatim je savijte tako da od nje napravite harmoniku uzdužno. Prvu koru stavite u podmazan pleh koji ste obložili pek papirom.
Zatim dodajte drugu podmazanu koru i tako sve dok ne utrošite kore. Ostatak putera ili margarina prelijte preko kora. Zatim uzmite višnje i ravnomerno ih rasporedite između nabora kora.
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pecite pitu 20 minuta dok korice ne porumene. Dok se kora peče umutite tri jaja i dodajte u njih 10 do 12 kašika šećera. Razbijte šećer, dodajte jedna puding od vanile, malo mleka oko 50 ml i 2 kesice vanilinog šećera. Sve razmutite i dodajte smesi ostatak mleka. Stavite da se sve skuva.
Kada je pita gotova prelijte je smesom od pudinga, jaja i mleka. Ravnomerno rasporedite po celoj piti i dodajte po površini još oko 200 grama višanja. Vratite u rernu na 15 minuta da se dodatno ispeče pita.
Ohlađenu pitu iseći i dodati preko 1 kuglu sladoleda, tokom leta, ili dodati šlag krem oko 150 g šlag kreme ili slatke pavlake pripremiti za ovo.
Detaljnije o receptu na videu u prilogu kanala Kuhinja Valentina Mašković gde možete naći još dosta zanimljivih recepata.