Recept za ŠAM-ROLNICE - Spoj divnog mekog testa i krema od vanile, zaljubićete se u ovaj kolač posle jednog zalogaja
Proces pripreme zahteva izvesno vreme i trud, ali se na kraju isplati.
Recept za šam-rolnice dobro će doći svim ljubiteljima kremastih i u isto vreme hrskavih kolača.
Evo šta je potrebno i kako se pravi.
Sastojci:
- Lisnato testo nije ni slatko ni slano tako da možete koristite u slatkoj i slanoj verziji
- 500 g brašna ( bilo koji tip), za izradu odprilike jos 100 g
- 2 jaja
- 300 ml mleka
- 6 supenih kašika ulja
- 1 kafena kašika suvog kvasca ili kog imate u toj meri
- 1 kafena kašika šećera
- 250 g maslaca za premazivanje kore
- 2 supene kašike brašna da se pomeša sa maslacom i premazuje
Fil:
Poslastičarski krem
- 500 ml mleka
- 3 jaja
- 120 g šećera
- 1 šlag krem od vanile
- 1 puding od vanile
- 100 g po želji šećera u prahu
- 150 ml hladnog mleka
U dubljoj posudi zamesiti testo: jaja umutiti dodati ulje, mleko (mlako) kašičicu šećera i kvasac pomesan sa brašnom. Umesiti rukom da bude mekše. Ostaviti samo malo da stane, 30 minuta.
Po radnoj površini posuti brašno i razviti koru.
Maslac omekšan (koji je odstajao na sobnoj temperaturi) pomešati sa dve supene kašike brašna i premazati površinu.
Saviti prvo sa dve strane (levu i desnu) do pola, pa dve ostale strane (gornju i doljnu). Pa onda u jednu da bude kao pismo il pravougaonik. Ostaviti u frižider 20 minuta.
Izvaditi iz frižidera pa opet ponoviti postupak kao prvi (razviti jufku premazati pa saviti) i opet ostaviti da odstoji 20 minuta. Tako uraditi još jednom. Posle 20 minuta izvaditi.
Razviti jufku u po mogucnosti da ne bude u krug (zbog rezanja prutića).
Kalupe premazati (ja sam sto mi je ostalo od maslaca).
Rezati prutiće širine 2 cm, a dužine 35 cm.
Sa tim trakicama obavijati kalupiće. Od vrha pa preko svake polovine predhodnog obaviti i tako do kraja. Pazite trakice se rastezžu i ako puknu nastavite (tu gde je puklo).
Tako obavijene kalupiće stavljati u pleh ne treba podmazivati ili stavite papir za pecenje na pleh.
Od ove smese izađe 20 rolni. Peći na 200° odprilike 30 minuta (zavisi od rene ) dok ne porumene.
Izvaditi ih i nek odstoje 5 minuta i izvlaciti polako od uže strane prema široj tako sto se lagano izvlači kalup.
Fil:
Od pola litra mleka oduzeti 400 ml, dodati šećer i staviti da provri. Umutiti jaja dodati ostatak mleka i prah puding. To umutiti. Kad mleko provri smanjiti temperaturu i dodati ovu smesu. Mešati drvenom kašikom dok se ne zgusne (nekolke minute). Skinuti i ostaviti da se ohladi.
Kad se ohladi dodati umućeni šlag krem. To izjednaciti. Puniti rolnice sa smesom.
Rolnice posuti šećerom u prahu. Ostaviti da odstoje u frižideru.