Рецепт за ШАМ-РОЛНИЦЕ - Спој дивног меког теста и крема од ваниле, заљубићете се у овај колач после једног залогаја
Процес припреме захтева извесно време и труд, али се на крају исплати.
Рецепт за шам-ролнице добро ће доћи свим љубитељима кремастих и у исто време хрскавих колача.
Ево шта је потребно и како се прави.
Састојци:
- Лиснато тесто није ни слатко ни слано тако да можете користите у слаткој и сланој верзији
- 500 г брашна ( било који тип), за израду одприлике јос 100 г
- 2 јаја
- 300 мл млека
- 6 супених кашика уља
- 1 кафена кашика сувог квасца или ког имате у тој мери
- 1 кафена кашика шећера
- 250 г маслаца за премазивање коре
- 2 супене кашике брашна да се помеша са маслацом и премазује
Фил:
Посластичарски крем
- 500 мл млека
- 3 јаја
- 120 г шећера
- 1 шлаг крем од ваниле
- 1 пудинг од ваниле
- 100 г по жељи шећера у праху
- 150 мл хладног млека
У дубљој посуди замесити тесто: јаја умутити додати уље, млеко (млако) кашичицу шећера и квасац помесан са брашном. Умесити руком да буде мекше. Оставити само мало да стане, 30 минута.
По радној површини посути брашно и развити кору.
Маслац омекшан (који је одстајао на собној температури) помешати са две супене кашике брашна и премазати површину.
Савити прво са две стране (леву и десну) до пола, па две остале стране (горњу и дољну). Па онда у једну да буде као писмо ил правоугаоник. Оставити у фрижидер 20 минута.
Извадити из фрижидера па опет поновити поступак као први (развити јуфку премазати па савити) и опет оставити да одстоји 20 минута. Тако урадити још једном. После 20 минута извадити.
Развити јуфку у по могуцности да не буде у круг (због резања прутића).
Калупе премазати (ја сам сто ми је остало од маслаца).
Резати прутиће ширине 2 цм, а дужине 35 цм.
Са тим тракицама обавијати калупиће. Од врха па преко сваке половине предходног обавити и тако до краја. Пазите тракице се растезжу и ако пукну наставите (ту где је пукло).
Тако обавијене калупиће стављати у плех не треба подмазивати или ставите папир за пецење на плех.
Од ове смесе изађе 20 ролни. Пећи на 200° одприлике 30 минута (зависи од рене ) док не порумене.
Извадити их и нек одстоје 5 минута и извлацити полако од уже стране према широј тако сто се лагано извлачи калуп.
Фил:
Од пола литра млека одузети 400 мл, додати шећер и ставити да проври. Умутити јаја додати остатак млека и прах пудинг. То умутити. Кад млеко проври смањити температуру и додати ову смесу. Мешати дрвеном кашиком док се не згусне (неколке минуте). Скинути и оставити да се охлади.
Кад се охлади додати умућени шлаг крем. То изједнацити. Пунити ролнице са смесом.
Ролнице посути шећером у праху. Оставити да одстоје у фрижидеру.