Čarobna PASTIRSKA PITA! Za sve prilike u GLAVNOJ ulozi, uz JEDAN sastojak postaje slasno zadovoljstvo kome niko neće odoleti
Ukoliko ste ljubitelj pita i jela od testa, ovaj recept je idealno rešenje da priuštite sebi i ukućanima preukusan obrok.
Jednostavan i brz recept, koji će vas bez puno truda osvojiti prvim zalogajem.
Kada je jednom napravite, poželećete da je pravite stalno. Hrskava, sočna kao duša, a ovaj poseban sastojak je čini neodoljivom za svaku priliku.
- Sastojci:
- 150 ml tople vode
- 100 ml ulja
- 1 jaje + dva belanca
- jedna kašičica šećera
- 30 gr kvasca
- 2 kašičice soli
- 300 gr - 350 gr brašna
- Fil:
- zeleni deo mladog crnog luka
- 250 gr kačkavalja
- 200 gr feta sira
- 2 žumanca
Priprema:
Potrebna vam je jedna veća posuda u koju ćete sipati oko 150 ml vode, kašičicu ulja, jednu kasičicu šećera, 30 gr kvasca i sve to promešati. Ukoliko niste sigurni da je kvasac svež, sačekajte desetak minuta da kvasac počne da "radi".
Uzmite jedno celo jaje i stavite ga u pripremljenu smesu kao i dva belanceta koja ste prethodno odvojili od žumanca koje ćete kasnije koristiti za premazivanje. Dobijenu smesu izmešamo i "razbijemo". Kako za ovu pitu nije potrebno puno brašna, isto postepeno dodajemo u već pripremljenu smesu. Lagano kašikom zamesimo malo "mekše testo" uz dodatak soli po ukusu.
Ukoliko vam je teško da testo na ovakav način umesite, možete koristiti i mikser. Nauljimo testo i ostavimo ga da narasta od četrdeset pet minuta do sat vremena.
Priprema fila počinje sitnijem sečenjem zelenog dela mladog luka, koji stavljamo u posudu uz dodatak vrlo malo soli. Oko 125 gr izrendanog kačkavalja dodajemo u fil, kao i 100 gr feta sira isečenog na kockice. A drugu polovinu feta sira i kačkavalja takođe izrendati i iseckati na kockice, izmešati i staviti u posudu sa strane.
Kada testo nadođe, stavljamo ga na pobrašnjenu povrsinu. Testo malo premesiti rukom kako se ne bi lepilo. Napravimo jednu jufku i oklagijom razvučemo testo. Sjedinjeni fil stavljamo u vidu "lopte" na testo i skupimo ga tako da fil ne može da iscuri. Okrenemo testo i ponovo ga blago premesimo.
U tepsiju, u kojoj smo predhodno stavili papir za pečenje prebacujemo pitu, rukom poravnjajući. Od žumanca koje smo izdvojili dodajemo malo mleka i premazujemo pitu.
Premazanu pitu pritisnuti po rubovima i podići krajeve. Odvojeni kačkavalj i feta sir posuti po samoj piti.
Rernu najpre dobro zagrejati na 200 stepeni - 15 minuta, a onda pitu peći na 160 stepeni - 10 minuta.
Prijatno!