Štrudla sa džemom je JEFTINA starinska poslastica - Tradicionalni recept koji USPEVA BAŠ SVIMA, a rezultat je mekano testo i poslastica puna fila
Štrudla je mekana i sutradan, ako nešto ostane!
Štrudla sa džemom je prava jeftina starinska poslastica koja nas vraća u vreme kada su jednostavni, domaći kolači bili najlepši deo svakog stola. Ovaj tradicionalni recept, koji uspeva baš svima, pruža savršen spoj mekog testa i bogatog fila, a priprema je toliko jednostavna da je svaka generacija može sa lakoćom ponoviti.
Bez obzira na to jeste li početnik u kuhinji ili iskusni ljubitelj kulinarstva, štrudla sa džemom je siguran način da uživate u ukusu koji je podseća na dom i detinjstvo, a rezultat će vas oduševiti – sočno, mirisno i punog ukusa.
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna tip 500
250 ml mleka
20 g svežeg kvasca
100 ml ulja
2 jaja
1/2 kašičice soli
5 kašičica šećera
Fil:
Džem od šljiva (ili po izboru)
Za premazivanje:
1 žumance
Priprema:
U mlakom mleku razmutiti kvasac i dodati kašiku šećera, pa ostaviti da nadođe 15 minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umesiti glatko testo. Možete mikserom sa dodacima za testo. Podeliti na dva dela, prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste. Svaki deo rastanjiti što više i celu površinu testa namazati džemom. Urolati i staviti u podmazan pleh. Uraditi isto i sa drugim delom testa. Štrudle premazati umućenim žumancetom sa nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kad se ohladi, po želji posuti prah šećerom.