Svi će vam tražiti recept - ovaj sutlijaš sa prelivom od pomorandže osvežava i preukusan je
Mnogima će postati favorit.
Kad naletite na neku klasičnu poslasticu ne libite se da eksperimentišete i dodajete nove ukuse.
Sutlijaš je idealan poligon za vežbanje ukusa.
Sastojci i količina:
mleko - 1,5 l
pirinač - 1,5 šolja
voda - 125 ml
šećer - 200 g
vanilin šećer - 1 kesica
Za preliv i dekoraciju:
sok od pomorandže - 400 ml
gustin - 1 kašika
šećer - 50 g
pistaći ili bademi - 50 g
sveži lističi nane - po želji
Način pripreme:
Mleko sipajte u veći lonac, pa kad počne da vri, smanjite temperaturu, dodajte vodu i pirinač i kuvajte pola sata. Na kraju sipajte šećer i vanilu i mešajte dok se sasvim ne otope. Vruć sutlijaš sipajte u činije, ali ne do vrha i ohladite.
Na srednjoj temperaturi zagrejte sok od pomorandže u koji možete dodati i kockice isečene sveže pomorandže. Gustin pomešajte sa malo vode i postepeno sipajte u zagrejan sok mešajući dok ne počne da se zgušnjava. Smanjite temperaturu, dodajte šećer, promešajte i još kratko kuvajte.
Sklonite sa ringle, ohladite, sipajte preko sutlijaša, ukrasite seckanim pistaćima i servirajte.