Сви ће вам тражити рецепт - овај сутлијаш са преливом од поморанџе освежава и преукусан је
Многима ће постати фаворит.
Кад налетите на неку класичну посластицу не либите се да експериментишете и додајете нове укусе.
Сутлијаш је идеалан полигон за вежбање укуса.
Састојци и количина:
млеко - 1,5 л
пиринач - 1,5 шоља
вода - 125 мл
шећер - 200 г
ванилин шећер - 1 кесица
За прелив и декорацију:
сок од поморанџе - 400 мл
густин - 1 кашика
шећер - 50 г
пистаћи или бадеми - 50 г
свежи листичи нане - по жељи
Начин припреме:
Млеко сипајте у већи лонац, па кад почне да ври, смањите температуру, додајте воду и пиринач и кувајте пола сата. На крају сипајте шећер и ванилу и мешајте док се сасвим не отопе. Врућ сутлијаш сипајте у чиније, али не до врха и охладите.
На средњој температури загрејте сок од поморанџе у који можете додати и коцкице исечене свеже поморанџе. Густин помешајте са мало воде и постепено сипајте у загрејан сок мешајући док не почне да се згушњава. Смањите температуру, додајте шећер, промешајте и још кратко кувајте.
Склоните са рингле, охладите, сипајте преко сутлијаша, украсите сецканим пистаћима и сервирајте.