Zaboravljeni RECEPT za UŠTIPKE sa sirom i jogurtom iz starih sveski naših baka - mekani, mirisni i gotovi za 15 minuta
Ovaj recept za uštipke prenosi se s kolena na koleno, a pronađen je u jednoj požuteljoj svesci iz 1963. godine. Uštipci sa sirom i jogurtom, bez kvasca i dugog čekanja, gotovi su za svega 15 minuta, a mekoćom i mirisom vraćaju u detinjstvo. Idealni su za brzi doručak, večeru ili kada vam navrate gosti.
Sastojci:
2 jaja
150 ml jogurta
200 g sitnog sira (ili feta)
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice soli
200–250 g brašna (po potrebi)
Ulje za prženje
Priprema:
U većoj činiji umutite jaja i jogurt.
Dodajte izmrvljeni sir, so i prašak za pecivo.
Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete gusto, ali mekano testo koje se kašikom može vaditi.
U tiganju zagrejte ulje pa spuštajte uštipke kašikom.
Pržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obe strane (oko 2–3 minuta po strani).
Vadite na papir da upiju višak masnoće.
Savet više
Ako želite još mekše uštipke, dodajte u smesu 1 kašiku pavlake ili malo mineralne vode. Sir neka bude blago slan da balansira ukus.