ПИТА СА ЈАГОДАМА која мирише на детињство и бакину кухињу - Комбинација кекса и пудинга топи се у устима и готова је за мање од сат времена
Ако тражите савршену посластицу за пролећне и летње дане, ова пита са јагодама биће право откровење! Пече се, али не захтева много труда – а укус и мирис који се шири кућом неодољиво подсећају на детињство и мамине колаче.
Пита са јагодама, пудингом и кексом је класик који никада не излази из моде. Сочне јагоде у комбинацији с лаганом кремом и хрскавом подлогом од кекса дају савршен баланс укуса – ни превише слатко, ни претешко. Најлепше од свега? Овај колач изгледа и мирише као из посластичарнице, али га можете припремити и без пуно кулинарског искуства. Идеална је за породична окупљања, рођендане или једноставно као освежење уз поподневну кафу.
САСТОЈЦИ:
500гр. готових кора за питу
ФИЛ:
1кг. јагода
6 кашике шећер
1 пудинг од јагоде
100мл. воде
150гр. млевеног кекса
Смеса за премазивање (мерите чашом од 2дл.):
4 јаја
1 чаша уље
1 чаша јогурта
1 чаша шећера
1 чаша гриза
1 прашак за пециво
2 ванил шећера
ПРИПРЕМА:
Најпре ћемо скувати јагоде са шећером и мало воде које је потребно благо изгњечити. Након тога ћемо размутити у преосталој води прашкасти пудинг од јагода и убацити у смесу са проврелим јагодама. Потребно је мшати док се не скува пудинг, али смеса коју ћете добити ће бити ређа него што сте навикли, немојте дозволити да вас то збуни...
Сада ћемо у добијену смесу додати млевену плазму и све сјединити мешањем. Затим остављамо да се фил прохлади, а ми у међувремену правимо смесу за премазивање кора. У 4 размућена јаја, додајемо уље, јогурт, шећер, гриз, ванилин шећер и прашак за пециво па све сјединимо у глатку смесу.
Зати ћемо премазати овом смесом наше готове коре за питу, премазаћемо 7 кора и сложити их једну на другу, а онда нафиловати смесом од јагода и увити питу. То ћемо урадити три пута и на тај начин добити 3 ролата.
Пећи у загрејаној рерни на 200ц./10мин. и на 180ц./30мин.
Пријатно!