PITA SA JAGODAMA koja miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju - Kombinacija keksa i pudinga topi se u ustima i gotova je za manje od sat vremena
Ako tražite savršenu poslasticu za prolećne i letnje dane, ova pita sa jagodama biće pravo otkrovenje! Peče se, ali ne zahteva mnogo truda – a ukus i miris koji se širi kućom neodoljivo podsećaju na detinjstvo i mamine kolače.
Pita sa jagodama, pudingom i keksom je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Sočne jagode u kombinaciji s laganom kremom i hrskavom podlogom od keksa daju savršen balans ukusa – ni previše slatko, ni preteško. Najlepše od svega? Ovaj kolač izgleda i miriše kao iz poslastičarnice, ali ga možete pripremiti i bez puno kulinarskog iskustva. Idealna je za porodična okupljanja, rođendane ili jednostavno kao osveženje uz popodnevnu kafu.
SASTOJCI:
500gr. gotovih kora za pitu
FIL:
1kg. jagoda
6 kašike šećer
1 puding od jagode
100ml. vode
150gr. mlevenog keksa
Smesa za premazivanje (merite čašom od 2dl.):
4 jaja
1 čaša ulje
1 čaša jogurta
1 čaša šećera
1 čaša griza
1 prašak za pecivo
2 vanil šećera
PRIPREMA:
Najpre ćemo skuvati jagode sa šećerom i malo vode koje je potrebno blago izgnječiti. Nakon toga ćemo razmutiti u preostaloj vodi praškasti puding od jagoda i ubaciti u smesu sa provrelim jagodama. Potrebno je mšati dok se ne skuva puding, ali smesa koju ćete dobiti će biti ređa nego što ste navikli, nemojte dozvoliti da vas to zbuni...
Sada ćemo u dobijenu smesu dodati mlevenu plazmu i sve sjediniti mešanjem. Zatim ostavljamo da se fil prohladi, a mi u međuvremenu pravimo smesu za premazivanje kora. U 4 razmućena jaja, dodajemo ulje, jogurt, šećer, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo pa sve sjedinimo u glatku smesu.
Zati ćemo premazati ovom smesom naše gotove kore za pitu, premazaćemo 7 kora i složiti ih jednu na drugu, a onda nafilovati smesom od jagoda i uviti pitu. To ćemo uraditi tri puta i na taj način dobiti 3 rolata.
Peći u zagrejanoj rerni na 200c./10min. i na 180c./30min.
Prijatno!