1 смеса - 10 различитих ситних колача на славској трпези: Захваљујући овом слатком рецепту уштедећете и ВРЕМЕ и НОВАЦ
Овај трик не штеди само време, већ и отвара простор за маштовитост, па славско послужење изгледа раскошније него икада.
Практично, брзо и неодољиво укусно - управо тако изгледа када се од једне посне смесе направи читава кутија славских ситних колача. Овај систем припреме годинама одушевљава домаћице, јер штеди време, новац и енергију, а резултат је раскошан овал пун разноврсних слаткиша који изгледају као да су прављени данима.
Пред вама је десет различитих посних колача – сви настају од једне базе, уз минималне додатке, мало маште и одличну организацију.
ОСНОВНА СМЕСА ЗА 10 КОЛАЧА
1,5 кг посног плазма кекса
400 г шећера у праху
6 кашика посног млека у праху
600 мл воде
3 отопљена посна маргарина
Замесите фину, глатку масу и поделите је на два једнака дела. Један део остаје светао, док се у други умеша 150 г отопљене посне црне чоколаде како би постао тамна база.
Сваки део се затим дели на пет мањих делова, што вам даје пет светлих и пет тамних маса за обликовање десет различитих колача.
Док радите са светлим деловима, тамну смесу умотајте у фолију и ставите у фрижидер.
СВЕТЛА СМЕСА – 5 КОЛАЧА
1. Ролница са чоколадним срцем
(уместо румба бајадерице)
Од половине светле масе формирајте ролат и дршком од варјаче издубите средину. Ставите у фрижидер да се стегне.
Отопите 40 г црне посне чоколаде и 20 г посне беле чоколаде.
Најпре сипајте белу чоколаду у удубљење, затим црну, и чачкалицом прошарајте. Оставите да очврсне.
2. Лешник корпице
У други део светле смесе додајте 100 г млевених печених лешника.
Формирајте куглице, уваљајте их у млевене лешнике и направите удубљење на врху.
За крем:
Загрејте посну павлаку и додајте 130 г црне посне чоколаде.
Охладите, измиксајте и пуните корпице шприцем.
3. Снежне кокос кугле
Додајте 100 г кокоса у трећи део смесе.
Обликујте куглице, уваљајте их у кокос и оставите да се стегну.
4. Весели ролат са желеом
У четврти део смесе умешајте 130 г сецканих желе бомбона и 50 г сецканих ораха.
Обликујте ролат.
Прелијте га са 70 г посне чоколаде и поспите орасима.
5. Орашаста пирамида
Пети део светле смесе сједините са 100 г млевених ораха, обликујте ролат па га преко фолије формирајте у пирамиду.
Отопите 40 г беле и 20 г црне чоколаде, прелијте и поспите орасима.
ТАМНА СМЕСА – 5 КОЛАЧА
6. Бајадера са кикирикијем
Први део тамне смесе сједините са 120 г млевеног кикирикија и обликујте правоугаоник.
Преко ставите светлу смесу коју сте сачували код првог колача и умотајте у фолију.
Оставите у фрижидеру 1 сат.
Прелијте са 70 г посне црне чоколаде.
7. Шарено кокос срце
Тамној смеси умешајте смесу од 80 г маргарина, кашичице рума и 100 г кокоса.
Не сједините потпуно – циљ је мраморни изглед.
Обликујте ролат и уваљајте га у кокос.
8. Кестен фантазија ролат
Тамну смесу сједините са 50 г ораха и мрвицом рума.
На масном папиру развијте правоугаоник.
Посебно замесите 125 г готовог кестен пиреа у „куглу-штапић“.
Поставите га на ивицу тамног теста и увијте у ролат.
Прелијте са 70 г тамне чоколаде.
9. Кафе зрнца
У следећи део тамне смесе додајте кашику јаке кафе.
Формирајте ситне овалне пралине и направите отисак по средини.
Глазирајте у 150 г отопљене посне чоколаде.
10. Чоко–шљива куглице
У последњи део тамне смесе умешајте 100 г млевених сувих шљива и кашичицу рума.
Обликујте куглице и умочите у 100 г отопљене посне чоколаде.
Декоришите по жељи.