БАКИН КОЛАЧ по чувеном рецепту из Југославије старом преко 50 година - Због 1 цаке галете остају свеже и ваздушасте данима
Домаћице посебно воле овај рецепт стар преко пола века, јер галете увек испадну савшрене!
Бакин колач неретко се налазио на трпезама широм Југославије, а мирис су обожавали сви укућани. Може да замени сваки оброк, а савшрено се комбинује како са сланим, тако и са слатким намирницама.
Домаћице посебно воле овај рецепт стар преко пола века, јер галете увек испадну савшрене!
Потребно је:
4 јаја
200 г шећера
200 мл јогурта
1 ванилин шећер
450 г брашна
200 мл уља
1 прашак за пециво
Припрема:
Радвојте беланда од жуманца, потом од беланаца и шећера чврсто умутите шне. Затим смањите брзину на миксеру, лагано мутите и додајте једно по једно жуманце. Када се спесма сједини, сипајте у њу ванилин шећер, поа постепено југурт, брашно и уље.
Мутите све лагано док се не добије глатка смеса.
Пре печења, апарат за бакин колач добро загрејте и потом пеците. Можете га јести уз џем, крем, мед, шлаг, пустите машти на вољу када је декорација у питању.
Идеална је посластица за породично окупљање, прави се невероватно брзо, а може се комбиновати чак и уз сладолед.
Бакин колач генерације враћа у детињство, а не зна се да ли је укуснији у сланој или слаткој варијанти.
Србија Данас/Стил, Ивана Богићевић/Пренела Ј.Ш.