Најпознатији бакин ЖУТИ КОЛАЧ са ВИШЊАМА: Брз, једноставан, без миксера и са мерама на чаше – не може бити лакши и укуснији
Ако тражите колач који се спрема за трен, са састојцима које сигурно имате у кухињи, бакин жути колач са вишњама је прави избор. Једноставан, мекан и сочан, а мери се чашама – баш као што су то радиле наше баке.
Бакин жути колач са вишњама је класик који никада не излази из моде. Свака домаћица има своју верзију, али ова је једна од најједноставнијих – без миксера, без компликовања, све се мери обичном чашом. Савршено решење за изненадне госте, брзи дезерт после ручка или када желите да укућане обрадујете мирисним колачем из детињства.
Сочан бисквит, лагано прошаран какаом и вишњама, уз мало гриза који упија сок, прави је подсетник на детињство и домаћу кухињу.
Потребни састојци:
- 3 јаја
- 1 чаша шећера
- 1 ванилин шећер
- ½ чаше уља
- 1 чаша јогурта
- 2 чаше брашна
- 1 прашак за пециво (10 г)
- 1 кашика какао праха
- 250–300 г вишања (свежих или замрзнутих, оцеђених)
- 1 кашика гриза
- шећер у праху за посипање
- (мера је чаша од јогурта, 180 мл)
Припрема:
У посуди умутите јаја са шећером и ванилин шећером (може и виљушком или жицом).
Додајте уље и јогурт, па добро сједините.
Умешајте брашно помешано са прашком за пециво.
Одвојите мањи део смесе и умешајте какао.
Плех подмажите и поспите брашном. Сипајте већину жуте смесе, преко ње ставите неколико кашика тамне смесе да добијете шаре.
Вишње уваљајте у кашику гриза (да не пусте превише сока) и распоредите по колачу.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 30–35 минута, док колач не порумени и чачкалица изађе сува.
Када се прохлади, поспите га шећером у праху и сеците на коцке.
Савет сервирање
Овај колач је фантастичан и са трешњама, малинама или кајсијама, а можете додати и мало рендане лимунове корице за освежавајућу ноту. Најлепши је уз шољу млека, јогурта или поподневну кафу.
Једном када га пробате, постаће ваш омиљени „колач за сваки дан“ – једноставан, брз и неодољиво укусан!
Права домаћа посластица на старински начин – баш као што су правиле наше баке!