Цела ЈУГА ЈЕ МИРИСАЛА НА ОВЕ КОЛАЧЕ: Старински рецепт који ће вас одмах вратити у детињство...
Свет их познаје као француске мадлене, а у нашем региону сви знају да је реч о култном слаткишу који сви из старе Југе обожавају!
Код нас су шапице, а у свету су познате као француске мадлене, али у оба случаја оне су незаобилазан избор када је у питању декоративни дезерт током празничне сезоне.
Оно што их додатно чини омиљенима јесте чињеница да се припремају веома лако и брзо, без компликованих корака.
Шапице су за многе од нас једна од најјачих асоцијација на Нову годину, породична окупљања и тренутке после богатог ручка.
Старије генерације их памте као један од најчешћих домаћих колача у Југославији, а и данас заузимају посебно место на празничним трпезама. Њихов препознатљив облик и мирис моментално нас враћају у детињство и подсећају на бакину кухињу и безбрижне дане.
Ако успемо да погодимо онај прави укус и арому какву памтимо из детињства, добијамо слатке залогаје који остају у сећању. На срећу, многи рецепти су сачувани, а ми данас бирамо један од најједноставнијих, који гарантује успех и аутентичан резултат.
Састојци:
1 шоља свињске масти (око 200 мл)
2,5 шоље брашна
1/2 кесице прашка за пециво
1 шоља шећера
1 кесица ванилиног шећера
2 јајета
2 шоље млевених ораха
мало рендане лимунове корице
цимет на врх ножа
шећер у праху по потреби
врло мало уља за подмазивање калупа
Припрема
Најпре миксером мутимо свињску маст са шећером и ванилиним шећером док не добијемо глатку и пенасту смесу. Затим додајемо јаја и настављамо са мућењем док се све лепо не сједини.
Након тога убацујемо млевене орахе и мутимо још минут или два, па постепено додајемо брашно које смо претходно помешали са прашком за пециво. Мешамо док не добијемо уједначену смесу, а затим је стављамо у фрижидер да одстоји око пола сата.
Калупе за шапице врло благо подмазујемо уљем. Тесто обликујемо рукама, благо га уваљамо у мали ваљак и пажљиво утискујемо у калупе. Шапице печемо у рерни загрејаној на 180 степени, око двадесет минута, док не добију лепу златну боју.
Када их извадимо из рерне, остављамо их неколико минута у калупу, а затим их, док су још топле, уваљамо у шећер у праху. Тако припремљене, шапице су мекане, мирисне и савршене за празничну трпезу.