Cela JUGA JE MIRISALA NA OVE KOLAČE: Starinski recept koji će vas odmah vratiti u detinjstvo...
Svet ih poznaje kao francuske madlene, a u našem regionu svi znaju da je reč o kultnom slatkišu koji svi iz stare Juge obožavaju!
Kod nas su šapice, a u svetu su poznate kao francuske madlene, ali u oba slučaja one su nezaobilazan izbor kada je u pitanju dekorativni dezert tokom praznične sezone.
Ono što ih dodatno čini omiljenima jeste činjenica da se pripremaju veoma lako i brzo, bez komplikovanih koraka.
Šapice su za mnoge od nas jedna od najjačih asocijacija na Novu godinu, porodična okupljanja i trenutke posle bogatog ručka.
Starije generacije ih pamte kao jedan od najčešćih domaćih kolača u Jugoslaviji, a i danas zauzimaju posebno mesto na prazničnim trpezama. Njihov prepoznatljiv oblik i miris momentalno nas vraćaju u detinjstvo i podsećaju na bakinu kuhinju i bezbrižne dane.
Ako uspemo da pogodimo onaj pravi ukus i aromu kakvu pamtimo iz detinjstva, dobijamo slatke zalogaje koji ostaju u sećanju. Na sreću, mnogi recepti su sačuvani, a mi danas biramo jedan od najjednostavnijih, koji garantuje uspeh i autentičan rezultat.
Sastojci:
1 šolja svinjske masti (oko 200 ml)
2,5 šolje brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 šolja šećera
1 kesica vanilinog šećera
2 jajeta
2 šolje mlevenih oraha
malo rendane limunove korice
cimet na vrh noža
šećer u prahu po potrebi
vrlo malo ulja za podmazivanje kalupa
Priprema
Najpre mikserom mutimo svinjsku mast sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijemo glatku i penastu smesu. Zatim dodajemo jaja i nastavljamo sa mućenjem dok se sve lepo ne sjedini.
Nakon toga ubacujemo mlevene orahe i mutimo još minut ili dva, pa postepeno dodajemo brašno koje smo prethodno pomešali sa praškom za pecivo. Mešamo dok ne dobijemo ujednačenu smesu, a zatim je stavljamo u frižider da odstoji oko pola sata.
Kalupe za šapice vrlo blago podmazujemo uljem. Testo oblikujemo rukama, blago ga uvaljamo u mali valjak i pažljivo utiskujemo u kalupe. Šapice pečemo u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko dvadeset minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Kada ih izvadimo iz rerne, ostavljamo ih nekoliko minuta u kalupu, a zatim ih, dok su još tople, uvaljamo u šećer u prahu. Tako pripremljene, šapice su mekane, mirisne i savršene za prazničnu trpezu.