Чувена ЈАГЊЕЋА КАПАМА враћа сећања на стару СРПСКУ, домаћу кухињу - Рецепт за јело које одушевљава и најпробирљивије, а јача и организам
Старинско јело које је деценијама красило српске трпезе поново осваја кулинарске ентузијасте! Јагњећа капама није само укусна – ово традиционално јело јача организам, подсећа на домаћу кухињу наших бака и одушевљава и најпробирљивије гурмане.
Јагњећа капама је прави бисер српске кухиње, јело које спаја једноставност и богатство укуса. Припрема се од нежног јагњећег меса, зачина и домаћих намирница које су вековима обележавале нашу трпезу. Свака порција носи мирис традиције и топлину дома, а они који га пробају кажу да је боља него у било којој пекари или ресторану. Идеална је за породичне ручкове, посебне прилике, али и за тренутке када желите да уживате у правом домаћем укусу.
Састојци
- мањи јагњећи бут
- лук 2 ком празилука 2 везе младог лука са перцима, две главице црног лука, бели лук
- уље за пржење,
- брашно за месо
- 1 дцл, белог вина
- 1 веза першуна
- со, бибер, зачин,
- 1. кашика алеве паприке
- 4 везе зеља
- овчије кисело млеко
Припрема
Прво се среди јагњећи бут, скину се кости са бута. Отприлике лука треба да буде око 500 гр. Јагњетину исећи на мање парчиће и уваљати у брашно, па на загрејаном уљу пропржити са свих страна да добије румену боју. Месо извадити из уља и у то исто уље сипати сецкани лук и динстати док лук не омекша. Кад је лук омекшао додати јагњетину, вино, зачине по укусу, продинстати па додати воде да све огрезне у води. Наставити на лаганој ватри отрилике пола сата да се динста, повремено промешати, а ако треба додати воду. Не сме да буде ни ретко ни густо.
Док се јагњетина крчка, зељу исећи стабљике и скинути танке коре са листа. Исећи на дебље резанце и у кипућу воду 1 минут блансирати зеље, да би изашла горчина из њега.
Кад је месо готово, додате зеље и промешате ако треба. Додате још соли. Крчка се још пар минута и након тога служите са киселим млеком.