Čuvena JAGNJEĆA KAPAMA vraća sećanja na staru SRPSKU, domaću kuhinju - Recept za jelo koje oduševljava i najprobirljivije, a jača i organizam
Starinsko jelo koje je decenijama krasilo srpske trpeze ponovo osvaja kulinarske entuzijaste! Jagnjeća kapama nije samo ukusna – ovo tradicionalno jelo jača organizam, podseća na domaću kuhinju naših baka i oduševljava i najprobirljivije gurmane.
Jagnjeća kapama je pravi biser srpske kuhinje, jelo koje spaja jednostavnost i bogatstvo ukusa. Priprema se od nežnog jagnjećeg mesa, začina i domaćih namirnica koje su vekovima obeležavale našu trpezu. Svaka porcija nosi miris tradicije i toplinu doma, a oni koji ga probaju kažu da je bolja nego u bilo kojoj pekari ili restoranu. Idealna je za porodične ručkove, posebne prilike, ali i za trenutke kada želite da uživate u pravom domaćem ukusu.
Sastojci
- manji jagnjeći but
- luk 2 kom praziluka 2 veze mladog luka sa percima, dve glavice crnog luka, beli luk
- ulje za prženje,
- brašno za meso
- 1 dcl, belog vina
- 1 veza peršuna
- so, biber, začin,
- 1. kašika aleve paprike
- 4 veze zelja
- ovčije kiselo mleko
Priprema
Prvo se sredi jagnjeći but, skinu se kosti sa buta. Otprilike luka treba da bude oko 500 gr. Jagnjetinu iseći na manje parčiće i uvaljati u brašno, pa na zagrejanom ulju propržiti sa svih strana da dobije rumenu boju. Meso izvaditi iz ulja i u to isto ulje sipati seckani luk i dinstati dok luk ne omekša. Kad je luk omekšao dodati jagnjetinu, vino, začine po ukusu, prodinstati pa dodati vode da sve ogrezne u vodi. Nastaviti na laganoj vatri otrilike pola sata da se dinsta, povremeno promešati, a ako treba dodati vodu. Ne sme da bude ni retko ni gusto.
Dok se jagnjetina krčka, zelju iseći stabljike i skinuti tanke kore sa lista. Iseći na deblje rezance i u kipuću vodu 1 minut blansirati zelje, da bi izašla gorčina iz njega.
Kad je meso gotovo, dodate zelje i promešate ako treba. Dodate još soli. Krčka se još par minuta i nakon toga služite sa kiselim mlekom.