ДОМАЋИ КЕЧАП без хемије и адитива - Савршен рецепт за ЗИМНИЦУ од парадајза, лако се спрема, а укуснији од куповног
Ако сте уморни од куповног кечапа препуног конзерванса, шећера и вештачких боја, време је да пробате домаћи кечап без хемије и адитива. Овај рецепт је једноставан, природан и здрав, а укус освоја на први залогај. Прави се сада, у сезони парадајза, а чува се месецима и остаје савршен пратилац сваког оброка током целе зиме.
Нема детета (а ни одраслог) који не воли кечап – уз помфрит, тестенину, pizzu или сендвиче. Ипак, индустријски кечап је пун адитива, згушњивача и вештачких арома. Зато је домаћи кечап без хемије и адитива најбоља одлука коју можете да донесете за своју кухињу и здравље породице.
Припрема је лака, састојци природни, а резултат – густ, мирисан и савршен сос од парадајза који се чува месецима без кварења.
Састојци за домаћи кечап
- 5 кг зрелог парадајза
- 500 г црвене паприке
- 3 главице црног лука
- 3 чена белог лука
- 200 мл јабуковог сирћета
- 200 г шећера (по жељи можете ставити и мање)
- 2 кашике соли
- 1 кашичица млевеног бибера
- 1 кашичица млевене љуте паприке (опционо, за пикантнији укус)
- неколико листова целера или першуна (за арому)
Припрема – корак по корак
Припрема парадајза и поврћа – Оперите парадајз и паприке, исеците на комаде. Црни и бели лук очистите и исеците на четвртине.
Кување – У већу шерпу ставите парадајз, паприку, лук и бели лук. Додајте мало воде (да не загори) и кувајте на средњој температури док поврће не омекша.
Пасирање – Када се поврће скува, измиксајте га штапним миксером или провуците кроз машину за пасирање како бисте добили глатку смесу без љуски и семенки.
Зачињавање – Вратите смесу на ринглу, додајте сирће, шећер, со и зачине. Кувајте на лаганој ватри уз повремено мешање док кечап не постане густ и сјајан.
Паковање у тегле – Врућ кечап сипајте у стерилисане стаклене тегле или флаше. Добро затворите, окрените их наопако и покријте ћебетом да се постепено хладе.
Чување – Када се потпуно охлади, чувајте га на тамном и хладном месту. Може да траје месецима, све до следеће сезоне парадајза.
Зашто је овај рецепт посебан?
Без конзерванса и хемије – само природни састојци.
Дуг век трајања – једном направљен, траје целу зиму.
Прилагодљив укусу – можете додати више шећера, сирћета или зачина према свом укусу.
Универзалан сос – одличан за пицу, тестенину, месо, помфрит или као додатак јелима.
Савети за чување
Стерилизујте тегле и флаше тако што ћете их ставити у рерну на 100°Ц на 10 минута или их обарити у кључалој води.
Ако желите још сигурнију дуготрајност, после сипања кечапа у тегле можете их кратко прокувати у лонцу са водом.
Једном отворена тегла нека стоји у фрижидеру и потрошите је у року од 7–10 дана.
Сличан рецепт можете погледати и на видеу