Францускиње ЗАМРЗАВАЈУ КОРУ ОД КРОМПИРА И ЛУКА: Када чујете зашто, више их никада нећете бацити у канту
Њихова филозофија је јасна, кухиња није место за непотребан отпад, већ простор у коме готово свака намирница може да добије свој други живот.
Францускиње су широм света познате као жене са стилом, али се подједнако истичу и по односу према храни. У Француској важи неписано правило да се храна не баца и да се сваки њен део искористи на најбољи могући начин. Верујемо да свака намирница има више намена него што на први поглед делује.
Идеја је једноставна и врло практична, кухиња не треба да буде место бацања, већ простор паметног планирања и креативности. Презрело воће се код њих готово никада не баца. Уместо тога, користи се за припрему колача, брзих дезерта или освежавајућих шејкова.
Исто важи и за делове поврћа које многи аутоматски бацају. Љуске од кромпира и лука, крајеви шаргарепе, стабљике целера и слични остаци пажљиво се сакупљају у посебну посуду и одлажу у замрзивач. Када се посуда напуни, сав тај садржај се користи за припрему домаћег повртног бујона.
Овај бујон касније служи као савршена основа за супе, сосове и рижота, а многе домаћице тврде да је његов укус чак богатији и пунији него када се користе само лепи и правилни комади поврћа. Овде није реч о штедњи, већ о потпуном и смисленом искоришћавању намирница.
На исти начин се користи и месо. Остаци пилетине након ручка се не бацају, већ се пакују у мање порције и замрзавају. По потреби се касније додају супама, умацима или варивима, чиме се добија укусно и хранљиво јело без додатног отпада.
Овакав приступ кухињи показује да се уз мало планирања може живети одговорније, али и укусније.