ЛАЖНА МАЂАРИЦА без печења - чоколадни колач са кексом савршен за славску трпезу: готов за 20 минута и обара све са ногу
Ако волите старинске колаче који се праве брзо, без печења и са пуно чоколаде – ова лажна мађарица је рецепт који морате записати! Готова је за мање од пола сата, не може да не успе, а укусом и изгледом надмашује и праву мађарицу. Идеалан колач за славе, празнике и тренутке када желите да засладите душу, а да се не проведете пола дана у кухињи.
Лажна мађарица је прави класик домаћих кухиња, али и омиљени колач који се сваке јесени враћа на наше трпезе. Толико је једноставна да је могу направити и потпуни почетници, а резултат је неодољиво кремаст, чоколадан и декоративан колач који се топи у устима.
Без миксера, без рерне – само мало мешања, слагања и кратког хлађења у фрижидеру.
Овај колач посебно је популаран у време слава и празника јер се може направити унапред, дуго остаје свеж, а свака коцка изгледа као из посластичарнице.
Ако волите десерте који не траже много труда, али изгледају и миришу као да су рађени сатима – лажна мађарица је пун погодак.
Састојци за лажну мађарицу:
800 мл воде
5 кашика шећера
250 г маргарина
200 г чоколаде за кување
800 г кекса
За чоколадни прелив:
200 мл павлаке за шлаг
200 г млечне чоколаде
Припрема:
У већој шерпи прокувајте воду, шећер и маргарин. Када се маргарин истопи, додајте чоколаду за кување и мешајте док се све лепо не сједини у глатку, сјајну смесу.
Склоните са ватре, па у још топло додајте измрвљени Спорт кекс. Промешајте кашиком док се сви састојци не повежу.
Добијену масу равномерно распоредите у плех обложен папиром за печење и добро поравнајте.
Чоколадни фил - загрејте павлаку за шлаг до тачке кључања, додајте млечну чоколаду и мешајте док се не отопи и сједини.
Прелијте преко колача, поравнајте и оставите да се добро стегне у фрижидеру – најмање 3-4 сата, а најбоље преко ноћи.
Савети и послужавање:
Колач се лако сече када је добро расхлађен.
Можете га посути кокосом, млевеним лешницима или чоколадним мрвицама за лепши изглед.
Савршен је уз јутарњу кафу или као свечани десерт на славама и празницима.