НАЈСОЧНИЈЕ МЕКИКЕ ИЗ ТИГАЊА: Не треба вам ни кап уља, а готове су за тили час! Можете их јести и уз слатко и слано
Идеални је тренутак да их направите, будући да је у току Велики пост.
Када одлучимо да издржимо цео пост, сви се пре или касније нађемо у тренутку када више немамо идеју шта да спремимо за доручак или вечеру. Управо због тога увек тражимо рецепте који су брзи, практични и укусни за целу породицу.
Зато вам издавајмо рецепт за најмекше мекике из тигања, потпуно ваздушасте и једноставне за припрему. Толико су добре да их воле и најмлађи и најстарији, буквално од 7 до 77 година.
Мекике су сјајне и зато што их можемо послужити и у слаткој и у сланој варијанти, па свако пронађе свој фаворит.
Састојци:
500 г брашна
1 кашичица соли
1 кашичица шећера
1 кесица сувог квасца или 20 г свежег
300 мл млаке воде
1 кашичица сирћета
Припрема:
У већој посуди сједимо брашно, со и шећер. Ако користимо свеж квасац, растворимо га у млакој води са мало шећера и оставимо пар минута да проради. Суви квасац само умешамо директно у брашно.
Постепено уливамо млаку воду и сирће и мешамо док не добијемо мекано тесто.
Тесто кратко премесимо на побрашњеној површини, тек толико да постане глатко и еластично. Ако је превише лепљиво, додамо још мало брашна.
Вратимо тесто у посуду, покријемо и оставимо око сат времена да лепо нарасте.
Када је спремно, пребацимо га на радну површину и само га благо премесимо. Кидамо мање комаде, обликујемо куглице, па их развлачимо рукама или оклагијом у облик који волимо.
Печење:
Загрејемо тефлонски тигањ на средњу температуру, јер се мекике пеку без уља и потребно је да тигањ буде добро угрејан.
Стављамо их једну по једну и печемо по пар минута са сваке стране, док не добију златну боју. Ако желимо да буду још мекше и вишље, можемо поклопити тигањ током печења.