За најсочнији КОЛАЧ ОД ЈАБУКА вам НЕ ТРЕБА ТЕСТО: Прави се на брзину, кућа вам од њега мирише два дана!
Ово је један од оних рецепата који нас увек одушеве једноставношћу и укусом!
На први поглед подсећа на класичну кекс торту, али ова брза домаћа посластица заправо се прави од брашна и сасвим обичних састојака које углавном већ имамо у кухињи.
Припрема је једноставна, мирис је неодољив, а укус нас одмах враћа на јесење и зимске дане, када се цео дом испуни топлином и аромама јабука и цимета.
Колачи са јабукама одувек су део празничне сезоне, али и слаткиш који радо правимо током целе године. Код ове сипане варијанте најлепше је то што не морамо да месимо класично тесто, већ само слажемо суве састојке и рендане јабуке директно у плех. Резултат је сочан, мирисан и мекан колач који се припрема без муке.
Састојци за кору:
-
две чаше брашна
-
једна кесица прашка за пециво
-
две чаше гриза
-
једна чаша шећера
Састојци за надев:
-
1-1,5 килограм јабука
-
две кесице ванилин шећера
-
3/4 чаше уља
-
једна чаша шећера
-
цимет по укусу
Припрема:
Најпре укључимо рерну да се загреје на 180 степени. У дубљој чинији просејемо брашно и прашак за пециво, па додамо шећер и гриз. Све добро сједињавамо и поделимо на три једнака дела. Јабуке ољуштимо, нарендамо и у њих умешамо шећер, ванилин шећер, уље и цимет. Ту мешавину затим поделимо на два дела.
Плех обложимо пек папиром. Сипамо први део суве смесе и поравнамо, затим распоредимо половину јабука. Преко тога иде други део суве мешавине, па поново јабуке. На крају завршавамо трећим делом сувих састојака. Ако је остало сока од јабука, прелијемо колач да буде још сочнији.
Печемо у загрејаној рерни око четрдесет минута, док не добије фину златну боју и диван мирис који се шири целом кућом.