НИКОЉДАНСКА САЛАТА је звезда славске трпезе - Кремасто предјело освојиће све госте, а ОСЛИЋ и сенф дају богат укус и посебну АРОМУ
Никољданска салата већ годинама важи за звезду славске трпезе – кремаста, богата и савршено избалансирана, осваја на први залогај. Спој ослића, кромпира и сенфа даје јој пун укус и посебну арому, због које гости увек траже још.
На славама које се посте, посебно за Светог Николу, избор предјела често одређује тон целе трпезе. Управо тада на сцену ступа никољданска салата – кремасто предјело које се припрема од једноставних састојака, али доноси богат, домаћи укус и препознатљив мирис традиције.
Кувани ослић даје салати лагану, али заситну структуру, кромпир је чини пуном и меком, док сенф додаје благу пикантност и арому која савршено повезује све састојке. Због те савршене равнотеже укуса, никољданска салата се прва поједе и често постаје најхваљеније јело славске трпезе.
Никољданска салата, најбољи рецепт
Потребно је:
- 1 килограм кромпира
- 600 грама рибе – ослића
- 200 – 300 грама празилука
- 5 – 6 киселих краставаца
- 1 лимун
- 1-2 кашике сенфа
- 2-3 кашике ајвара
- Уље, со, бибер, першун
Припрема:
Кромпир очистити и исецкајте на коцкице па скувајте у сланој води. Ослић скувајте и очистите од кошчица.
Затим, исецкајте празилук, краставчиће, а затим додајте ајвар, сенф и зачине. Исцедите сок од једног лимуна и промешајте све то.
Помешајте куван кромпир, очишћену рибу, празилук са зачинима и краставчићима – послужите свеже!