Омиљена СРПСКА ЗИМНИЦА на РУСКИ начин: рецепт за КИСЕЛИ КУПУС који се прави брже, лакше и укусније - спремите тегле за предстојеће славе
Док температуре падају и време зимнице куца на врата, право је време да спремите кисели купус по старинском, али невероватно једноставном руском рецепту. За разлику од класичне припреме, овај начин не тражи буре ни много времена – а резултат је исти: хрскав, сочан и савршено укисељен купус који мирише на детињство и славску трпезу.
Руски трик за савршено укисељен купус без бурета
Заборавите тешке послове око мешања и притискања главица – Руси кисели купус у тегли, и то за само неколико дана! Овај рецепт је идеалан за оне који желе здраву, природну зимницу без хемије и конзерванса. Све што вам треба већ имате код куће, а поступак је једноставан и успева сваки пут.
Рецепт за кисели купус на руски начин
Састојци:
- 2,5–3 кг купуса (по тегли од 3 литра)
- 2 велике шаргарепе
- 4 кашике соли
- бибер по укусу
- (опционо) 2 ловорова листа
Припрема:
Купус и шаргарепе добро оперите и нарендајте, па све помешајте у већој посуди. Додајте со, бибер и ловоров лист. Напуните теглу поврћем и прелијте хладном водом, мешајући док се со не отопи. Ставите поклопац и оптеретите теглу (нпр. другом, пуном водом). Оставите да одстоји на собној температури 3–5 дана, повремено проверите и – ваш домаћи кисели купус је спреман!
Савршено за славе и зимску трпезу
Овај купус је права витаминска бомба и најбољи савезник вашег имунитета током хладних дана. Одлично иде уз пасуљ, свињско печење, сарму или као салата уз домаћи хлеб. А кад га направите по руском рецепту – сви ће мислити да сте га киселили у бурету, баш као некада код баке.